Це доступно кожному. Названо реальний спосіб, як уберегтися від коронавіруса
Категорія
Україна
Дата публікації

Це доступно кожному. Названо реальний спосіб, як уберегтися від коронавіруса

Це доступно кожному. Названо реальний спосіб, як уберегтися від коронавіруса
Джерело:  online.ua

Пандемія коронавіруса в Україні набирає обертів - щодня в нашій країні фіксують понад п'ять тисяч нових випадків зараження COVID-19 і за всіма прогнозами захворюваність з приходом осені буде тільки рости. Влада України запевняє, що поки контролює ситуацію, але попереджає, що серйозні спалахи можуть привести до колапсу медичної системи і все це призведе до того, що українці просто не зможуть своєчасно отримати допомогу лікарів навіть при критичних показниках стану здоров'я. Така обстановка викликає паніку в українців, які переживають про здоров'я своїх рідних і близьких, але при цьому мало хто замислюється про те, що провокують спалахи захворюваності самі люди причому нешкідливими, на перший погляд, діями. Громадяни країни продовжують влаштовувати сімейні свята і вечірки, ходити в гості до родичів, відвідувати концерти. Але виявляється, що саме такі заходи несуть велику загрозу заразитися COVID-19. ONLINE.UA розповідає, як можна реально уберегтися від коронавіруса - якщо люди масово будуть дотримуватися цього найпростішого правила, то і повторення жорсткого карантину з драматичними економічними та соціальними наслідками вдасться уникнути.

Що є основною причиною спалаху захворюваності COVID-19?

Виявляється, інфікована коронавірусом людина майже нікого не заражає. Розповсюджувачами інфекції є суперносії вірусу - ці люди безсимптомно переносять COVID-19 і навіть не здогадуються, що хворіють, але при цьому здатні заразити відразу кількох людей, перебуваючи з ними нетривалий час в одному приміщенні. До такого висновку прийшли вчені з усього світу, проаналізувавши більшість великих спалахів коронавіруса. Як правило, стрімка захворюваність починалася після різних масових заходів - богослужіння, клубні вечірки, карнавальні ходи. Таку тенденцію відзначили і в Німеччині, і в Австрії, і в Південній Кореї, де поширення інфекції відбувалося практично за одним і тим же сценарієм - один учасників заходу заражав десятки людей, що оточували його, ті в свою чергу - десятки інших, а далі число інфікованих починало рости в геометричній прогресії.

Епідеміологи підкреслюють, що суперразповсюджувачі COVID-19 можуть заражати від одного до сотні людей одночасно. Все залежить від його особливостей імунної системи і розподілу вірусних рецепторів в організмі. Виявити суперносія неможливо. Японський вірусолог Хітоши Ошітані вважає, що типовими суперразповсюджувачами коронавіруса є молоді жінки у віці до 30 років, які відвідують вечірки в нічних клубах і барах, де як правило собиратеся велика кількість людей в закритому приміщенні.

Як уберегтися від коронавіруса під час пандемії?

На підставі досліджень вчених і епідеміологів, висновок очевидний і простий - щоб уберегтися від коронавіруса під час пандемії, потрібно просто відмовитися від проведення великих сімейних свят, спортивних заходів, концертів, відвідувань барів і клубів, при цьому користуватися захисними масками і дотримуватися правил соціального дистанціювання. Адже на будь-якому з таких заходів може чекати таємна небезпека, яка деякім людям буде вартувати життя.

Вчені пояснюють, що головним завданням для протидії пандемії є зниження швидкості поширення вірусу і кількості інфікованих. Один з найважливіших показників - це коефіцієнт зараження коронавірусом, який позначається як R. При значенні коефіцієнта R2 одна інфікована людина заражає двох людей, R5 - п'ятьох. Якщо коефіцієнт R менше одиниці, це означає, що один носій вірусу в середньому заражає менше однієї людини, а це значить, що мета обмеження соціальних контактів обгрунтована і полягає в тому, щоб утримати значення коефіцієнта R на рівні нижче одиниці.

Таким чином лише тимчасова відмова від сімейних свят, вечірок та концертів, дозволить не тільки зберегти сотні життів людей, а й запобігти закриттю підприємств, магазинів, шкіл, вишів і дитячих садів. До речі, в Європі вже звернули увагу на цей стримуючий поширення COVID-19 фактор і заборониле нічне життя. Наприклад, в громадських місцях Парижа тепер заборонено подавати алкоголь і включати музику після 10 години вечора, проводити студентські вечірки і зустрічі групами більше 10 осіб. Приватні вечірки і сімейні зустрічі скасували і в Німеччині. У Брюсселі на місяць закрилися всі бари, кафе і зали для проведення заходів, а у Франції відвідувачів всіх подібних закладів зобов'язали залишати свої контактні дані, які можуть стати в нагоді в разі, якщо необхідно буде відновити можливий ланцюжок зараження.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що робити при появі симптомів коронавіруса  - МОЗ оновив інструкцію і нагадав українцям, як діяти при захворюванні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?