Це глухий кут. Зеленський запропонував масштабну реформу ООН
Категорія
Світ
Дата публікації

Це глухий кут. Зеленський запропонував масштабну реформу ООН

Це глухий кут. Зеленський запропонував масштабну реформу ООН
Джерело:  online.ua

Український лідер Володимир Зеленський під час виступу в Раді безпеки ООН описав своє бачення масштабної реформи Організації з метою подолання російського вето.

Джерело:  Володимир Зеленський

Головна проблема ООН — вето РФ

Глава держави звернув увагу міжнародних партнерів на те, що повноцінна діяльність Організації станом на сьогодні просто паралізована саме через блокування Росією як державою-агресором будь-яких рішень, адже вона має право вето як постійний член Ради безпеки.

Вето в руках агресора – ось те, що загнало ООН в глухий кут, – заявив Володимир Зеленський, наголосивши, що це перетворює Організацію лише на "найбільш помітну у світі трибуну".

Застосування права вето – ось що потребує реформи, і це може стати ключовою реформою. Тим, що повертає силу Статуту ООН, – переконаний український лідер.

Зеленський пропонує реформу ООН — у чому вона полягатиме

На переконання президента України, першим крок реформи повинна стати реальна можливість долати вето – "за умови набрання двох третин голосів, які відображатимуть волю націй і з Азії, і з Африки, і з Європи, і з обох Америк, і з регіону Тихого океану".

Другим кроком Володимир Зеленський бачить розширення складу постійних членів Ради безпеки – зокрема шляхом залучення країн Африки, Азії, Латинської Америки й Тихого океану. Не можна також забувати й про Німеччину.

Третій крок — створення системи запобігання агресії шляхом превентивних санкцій, що має автоматично виноситись на розгляд Радбезу ООН, "коли будь-який член Генеральної асамблеї заявляє про загрозу агресії".

Що важливо розуміти, питання реформи ООН почало більш активно обговорюватися після початку російсько-української війни та неможливості Організації безпосередньо вплинути на ситуацію.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?