Це лише початок: Євросоюз пояснив, чого далі чекати від Вірменії та Азербайджану
Категорія
Політика
Дата публікації

Це лише початок: Євросоюз пояснив, чого далі чекати від Вірменії та Азербайджану

Це лише початок: Євросоюз пояснив, чого далі чекати від Вірменії та Азербайджану
Джерело:  online.ua

Влада Європейського Союзу озвучила важливе попередження Вірменії, Азербайджану та усій міжнародній спільноті. В ЄС звернули увагу на те, що завершення боїв у Нагірному Карабаху — це лише перший крок до повного врегулювання конфлікту. За словами представників Євросоюзу, в цьому процесі головну роль має відігравати Мінська група ОБСЄ. З такою гучною заявою виступив головний дипломат ЄС Жозеп Боррель. Впливовий політик від імені ЄС щиро привітав припинення війни у Карабаху завдяки домовленості за посередництва Росії й закликав усі сторони дотримуватися режиму тиші і втриматись від дій чи заяв, які можуть знов спровокувати загострення, передає ONLINE.UA.

"ЄС також закликає до повного і швидкого виведення усіх іноземних бойовиків з регіону", — наголосив європейський дипломат.

За словами Жозепа Борреля, припинення боїв — це тільки початок процесу врегулювання конфлікту.

"На думку ЄС, потрібно відновити зусилля для комплексного і сталого врегулювання конфлікту через перемовини, у тому числі й щодо статусу Нагірного Карабаху. У цьому контексті ЄС висловлює повну підтримку міжнародному формату Мінської групи ОБСЄ та особистому представникові чинного керівництва ОБСЄ для досягнення цієї мети", — підкреслив впливовий політик.

Окрім того, Боррель закликав країни дотримуватися міжнародного гуманітарного права у питаннях щодо обміну військовополоненими та тілами загиблих, розслідувати воєнні злочини, якщо про такі повідомлялося.

"Необхідно гарантувати гуманітарний доступ та найкращі умови для добровільного, безпечного, гідного та сталого повернення вимушених переселенців у території в та довкола Нагірного Карабаху, зберігати та відновлювати культурну й релігійну спадщину у Карабаху", — додав дипломат.

За його словами, члени Євросоюзу продовжать гуманітарну допомогу для цивільного населення, що постраждало внаслідок конфлікту.

Раніше ONLINE.UА повідомляв, що президент Азербайджану Ільхам Алієв публічно заявив, що буде добиватися від Вірменії компенсації шкоди, завданої окупацією Джебраїльського й Кельбаджарського районів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?