Це наказ трибуналу: США висунули Росії жорсткі вимоги по Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

Це наказ трибуналу: США висунули Росії жорсткі вимоги по Україні

Це наказ трибуналу: США висунули Росії жорсткі вимоги по Україні
Джерело:  online.ua

Росія повинна негайно повернути Україні незаконно захоплені в Керченській протоці кораблі. Таке рішення прийняв морський трибунал ще в травні 2019 року, але Кремль так і не виконав цей наказ. З такою заявою виступив військовий аташе США в Україні Куїнн Воффорд на міжнародній конференції з морської безпеки, передає ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Посольства США в Україні.

Воффорд нагадав Москві, що 25 травня Міжнародний трибунал з морського права наказав Росії негайно повернути в Україну 24 військовополонених моряків і три корабля, але росіяни цього не зробили. Він підкреслив, що "завдяки наполегливій дипломатії президента Зеленського і його команди Україна і Російська Федерація змогли домовитися про обмін полоненими", що дозволило морякам повернутися на батьківщину у вересні цього року. Але кораблі Росія так і не повернула Україні.

"До сих пір Російська Федерація не повернула Україні три корабля, які вона захопила - "Бердянськ","Нікополь" і "Яни Капу". Ми закликаємо Росію негайно повернути ці кораблі Україні. Це було не тільки напад на Україну і її суверенітет, але і кричуща атака на безпеку всього міжнародного морського співтовариства, всіх нас", - згадав Воффорд ситуацію з нападом Росії на Україну в Керченській протоці.

Військовий аташе додав, що США залишаються непохитними в підтримці України в умовах російської агресії. Він підкреслив, що також Вашингтон не визнає і не визнаватиме російську анексію Криму.

"Наші санкції, пов'язані з Кримом, залишаться в силі, поки Росія не поверне Україні контроль над Кримським півостровом. Наші санкції, пов'язані з Мінськом, залишаються в силі, поки Росія повністю не виконає Мінські угоди і не піде з Донбасу. Не може бути повернення до бізнесу, як зазвичай, з Росією, поки ці критичні проблеми не будуть вирішені. Безпека всюди, включаючи у відкритому морі, є спільною справою. Тому безпека на Чорному морі - це відповідальність всіх миролюбних країн", - підкреслив Воффорд.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ситуація в Азовському морі в районі Керченської протоки знову загострилася. Росія з серпня місяця підсилює блокування для проходження українських кораблів. За даними експертів, тільки в минулому місяці тривалість штучної затримки український судів зросла більш ніж в три рази.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?