Це нарешті сталося: Євросоюз ухвалив довгоочікуване рішення щодо COVID-19
Категорія
Політика
Дата публікації

Це нарешті сталося: Євросоюз ухвалив довгоочікуване рішення щодо COVID-19

Це нарешті сталося: Євросоюз ухвалив довгоочікуване рішення щодо COVID-19
Джерело:  online.ua

Рано-вранці 21 липня влада Європейського Союзу нарешті досягла домовленості про фонд відновлення економіки після пандемії обсягом 750 млрд євро і наступний довгостроковий бюджет ЄС обсягом понад 1 трлн євро. Варто звернути увагу на те, що про досягнення домовленості стало відомо незадовго до 6 ранку у вівторок – на п’ятий день саміту ЄС, який спочатку планувався дводенним. Цей саміт став найдовшим в історії ЄС. Що цікаво, чимало його учаснів прогнозували, що переговори взагалі можуть провалитися і їх доведеться знову проводити, проте уже у серпні. Про це інформує ONLINE.UA з посиланням на висновки Європейської ради.

"Ми провели 4 дні і ночі, 90 годин у переговорах і досягли успіху" - наголосила очільниця Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

За її словами, хоча ЄС часто звинувачують в тому, що він робить "занадто мало, занадто пізно", на цей раз це звинувачення не може залишитися в силі.

"Фонд відновлення ЄС, який складатиметься з 390 мільярдів євро у вигляді грантів і 360 мільярдів євро у вигляді кредитів, буде приєднаний до нового семирічного бюджету в розмірі 1,074 трильйона євро. Таким чином загальний фінансовий пакет допомоги сягне 1,82 трильйона євро", - підкреслила політикиня.

Не можна не звернути увагу на те, що початкова пропозиція по фонду загальним обсягом 750 мільярдів євро передбачала розподілити субсидії і позики в співвідношенні 500 і 250 мільярдів євро, відповідно. Проте це співвідношення не влаштовувало групу так званих ощадливих держав (Австрія, Нідерланди, Данія, Швеція), які були проти значної частки грантів у фонді.

"Чимало лідерів боялися, що нездатність досягти угоди призведе до падіння фондових ринків і потенційно посилить економічну кризу в час, коли пандемія ще триває. Багато аналітиків наголошують, що абсолютний шок від пандемії ще не відчувається через надзвичайні урядові програми щодо запобігання втраті робочих місць, які можуть незабаром припинити свою дію", - пише видання Politico.

Що важливо розуміти, нещодавно Європейська комісія озвучила прогноз, що економіка ЄС скоротиться на 8,3 відсотка в цьому році у зв’язку з пандемією.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що наша країна отримала допомогу від ЄС  у вигляді медичного обладнання та медикаментів для подолання епідемічної кризи.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?