Це незаконно: Зеленського закликають схаменутися та відмовитися від нової ідеї
Категорія
Україна
Дата публікації

Це незаконно: Зеленського закликають схаменутися та відмовитися від нової ідеї

Це незаконно: Зеленського закликають схаменутися та відмовитися від нової ідеї
Джерело:  24 канал

Нещодавно глава держави Володимир Зеленський офіційно заявив, що 25 жовтня українські громадяни візьмуть участь у масштабному всеукраїнському опитуванні. За його словами, виборці на дільницях повинні будуть відповісти на 5 питань. Колишній заступник генерального прокурора Віктор Чумак називає таку ініціативу незаконною, адже немає жодних положень в Конституції щодо неї. За його словами, у 19 статті йдеться про те, що посадові особи органів державної влади можуть діяти лише в межах способу і порядку, встановленого законом. Якщо цього не прописано в Конституції, то його не можна робити – це заборонено. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

Він наголосив, що у статті 106 про повноваження президента вказано, що український лідер може призначати референдум щодо змін у Конституції і оголошувати його за народної ініціативи. Однак всеукраїнське опитування, яке анонсував Зеленський, не є референдумом.

"Це невідома в українському законодавстві якась форма спілкування. Але тут президент перевищує свої повноваження. Це незаконно", — підкреслив експерт.

Як уже згадувалося раніше, Володимир Зеленський щоденно озвучував по одному питанню, але 15 жовтня їх злили в мережу. Трохи пізніше його команда підтвердила, що ці питання справжні. Віктор Чумак назвав абсолютно безглуздим перше питання про корупцію Адже невідомо, про яку статтю покарання мовиться: за отримання хабаря, зловживання владою, зловживання впливом, передачу хабаря чи посередництво. Такої ж думки він і щодо другого та третього питання.

 "Чому мовиться про економічну зону на Донбасі, а не, наприклад, у Кривому Розі чи Запоріжжі. І чому саме 300 депутатів, а не 50", – каже Чумак.

Експерт також звернув увагу на те, що питання про Будапештський меморандум поставлено безграмотно. Тому що документ не дає ніяких гарантій. В ньому йдеться про початок консультацій між цими сторонами, і вони гарантують, що самі не будуть застосовувати силу. Але не дають гарантію, що захищатимуть Україну якимись своїми засобами.

Як повідомляв раніше ONLINE.UA, раніше в ОП розповіли,  навіщо задумали провести всеукраїнське опитування 25 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?