Це приховує РФ. Як насправді світ переміг у Другій світовій війні
Категорія
Світ
Дата публікації

Це приховує РФ. Як насправді світ переміг у Другій світовій війні

Це приховує РФ. Як насправді світ переміг у Другій світовій війні
Джерело:  online.ua

Прихильники путінського режиму стверджують, що Україна не здатна протистояти Росії без допомоги західних партнерів. Проте СРСР спромігся здобути перемогу над фашизмом у Другій світовій війні саме завдяки американському ленд-лізу.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Пропаганда РФ приховує правду про перемогу над фашизмом

Російська пропагандистська машина продовжує поширювати наратив про “одноосібну” перемогу над фашизмом у Другій світовій війні.

Проте це є грубою маніпуляцією, оскільки до СРСР входили 15 республік, а по-друге, у війні проти тиранії Гітлера об’єднався увесь демократичний світ.

Світові політики добре знають, що перемога над Третім Рейхом була визначена західною зброєю, а без ленд-лізу СРСР не встояв би, адже саме він допоміг перемогти фашистів.

У контексті російсько-української війни, Україна також, вдруге в світовій історії, отримала ленд-ліз. Джо Байден підписав закон 9 травня 2022 року.

Прихильники путінського режиму при цьому стверджують, що Україна не здатна ефективно протистояти без допомоги партнерів.

Ленд-ліз США для СРСР допоміг перемогти у Другій світовій війні

Закон про ленд-ліз для СРСР був підписаний 11 березня 1941 року. У рамках закону США передали СРСР воєнної допомоги на майже 11 млрд дол. Зараз ця сума складає 178 млрд дол.

Конвої доправляли вантажі в Мурманськ, Молотовськ і Архангельськ.

Найтрагічніше склалася доля конвою PQ-17 влітку 1942 — до Архангельську дійшли лише 11 з 35 кораблів.

Номенклатура поставок за ленд-лізом визначалася радянським урядом так, щоб закрити “вузькі місця” у потребах промисловості та армії.

США передали на потреби радянської армії понад 16 млн армійських черевиків та майже 258 млн ґудзиків.

Участь у Курській битві, і власне Берлін радянські солдати брали саме на американських танках.
Частка американського автотранспорту по ленд-лізу склала понад чотириста тисяч одиниць, що складало 2/3 від автопарку СРСР.

Ленд-ліз не лише озброював, а годував, одягав та лікував Радянський союз.

США також поставили 4,5 млн тонн продуктів харчування, зокрема 789 млн банок консерв. Це становило 480% у співвідношенні до виробництва СРСР за увесь період війни.

Тож очевидним залишається те, що саме ленд-ліз допоміг Радянському Союзу вистояти. А пропутінські політики всього лише відпрацьовують пропагандистські наративи, задовільняючи его диктатора.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?