Ключі – у ФСБ. Чим небезпечний Telegram
Категорія
Технології
Дата публікації

Ключі – у ФСБ. Чим небезпечний Telegram

Ключі – у ФСБ. Чим небезпечний Telegram
Джерело:  online.ua

Месенджер Telegram не захищає персональні дані користувачів та зберігає навіть видалені повідомлення. Журналісти online.ua спробували з’ясувати, чи може особиста інформація українців потрапити до ФСБ.

Джерело: ютуб-канал online.ua

Чим небезпечний Telegram

Підприємець Ярослав Ажнюк опублікував допис про Telegram. Він написав, що мав розмову з начальником ГУР Будановим та головою Мінцифри Михайлом Федоровим про ризики використання месенджера українцями.

Ажнюк процитував у своєму дописі слова Буданова про те, що ”у ФСБ, і лише них, є ключі до Телеграму”.

Крім того, Telegram неодноразово звинувачували у розповсюдженні ненависті, порнографії та торгівлі наркотиками та контрабандою. Месенджер безкарно використовують терористичні угруповання, такі як ІДІЛ.

Моксі Марлінспайк, співзасновник месенджера Signal, ще у 2021 році попереджав про те, що Telegram має багато привабливих функцій, але є найгіршим месенджером з точки зору конфіденційності та збору даних.

Він повідомив, що Telegram зберігає всі контакти, групи, медіа та кожне надіслане чи отримане повідомлення у вигляді відкритого тексту на своїх серверах.

За словами Марлінспайка, Telegram дозволяє створювати”секретні чати”, які використовують наскрізне шифрування, але безпека протоколу їхнього шифрування сумнівна.

Він підкреслив, що повідомлення мають бути видимим лише для надсилача і одержувача, інформацію про бесіду мають бачити лише її учасники, а список контактів не повинен бути відомим нікому іншому.

Моксі заявив, що при формулюванні “зашифрований месенджер”, яким себе подає Telegram, усі повідомлення за замовчуванням мають бути з наскрізним шифруванням.

Одним з прикладів безсоромного зливу особистих даних месенджером до ФСБ є історія журналіста Ігоря Бондаренка.

Чоловік намагався покинути окуповану частину Херсона, але його схопили.

Фото: український журналіст Ігор Бондаренко

На допиті співробітники ФСБ показали Бондаренку усю переписку, яку він вів із військовими, хоча він попередньо видалив листування.

Також примітно, що пік популярності Telegram в Україні припав на початок повномасштабного вторгнення.

Понад 63% українців почали читати телеграм-канали для отримання новин саме після 24 лютого. Раніше цей показник становив менше 36%.

Проте насторогу викликає те, що Telegram-канали прозорих та відповідальних медіа мають по 50-60 тис підписників, у той час, коли приватні Telegram-канали налічують мільйони читачів через “хайп” на темі війни.

Які є альтернативи Telegram

Як зазначалося раніше, Telegram не використовує наскрізне шифрування за замовчуванням, як це роблять інші месенджери.

WhatsApp є одним з них. Месенджер належить компанії META та йому, в основному, надають перевагу за кордоном.

Так, WhatsApp не залишився осторонь маніпуляцій з Cambridge Analytica та президентськими виборами США у 2016 році, але перевагою є те, що дані користувачів надійно шифруються та точно не доступні ФСБ.

На початку 2021 року WhatsApp зробив апдейт політики конфіденційності.

Користувачі не захотіли ділитися даними з компанією META, тому 11 млн з них перейшли до Telegram, а ще 9 млн почали використовувати Signal.

Месенджер Signal також є гідною альтернативою Telegram.

Ним користуються мільярдер Ілон Маск, автор Twitter Джек Дорсі та інші.

Колишній працівник ЦРУ Едвард Сноуден заявив, що користується Signal з 2015 року і запевняє, що навіть ФБР не має доступу до його повідомлень.

Signal також використовує наскрізне шифрування та не надає доступу до особистих даних навіть розробникам.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?