Це війна проти жінок. У Польщі понад 100 тисяч людей вийшли на масштабну акцію протесту
Категорія
Світ
Дата публікації

Це війна проти жінок. У Польщі понад 100 тисяч людей вийшли на масштабну акцію протесту

Це війна проти жінок. У Польщі понад 100 тисяч людей вийшли на масштабну акцію протесту
Джерело:  online.ua

У Польщі вже другий тиждень не вщухають протести через заборону абортів. Це резонансне рішення Конституційоного суда, яке підтримала влада, об'єднало десятки тисяч людей, які виходять на вулицю з вимогою припинити війну проти жінок. Тільки напередодні у Варшаві в жіночому марші взяли участь близько 100 тисяч людей. Місцева влада назвала цей мітинг наймасштабнішим за останні роки. Поляки вимагають скасувати скандальне рішення Конституційного суду, який фактично заборонив аборти навіть при виявленні серйозних порушень у плоду. І хоча польська влада вже погодилася послабити заборону абортів, громадяни Польщі не збираються йти на компроміси. Що відбувається в Польщі 31 жовтня, повідомляє ONLINE.UA.

Сьогодні вже дев'ятий день, як поляки домагаються справедливості. Акції охопили всі великі міста Польщі, але наймасштабніші з них проходять у Варшаві. Проти заборони абортів в Польщі виступає і мер Варшави Рафал Тшасковський. Він активно підтримує протестуючих і особисто бере участь в мітингах. Напередодні, він знаходився в колоні демонстрантів, яка пройшла до будинку лідера партії "Право і справедливість" Ярослава Качинського, який був ініціатором резонансного рішення суду. Також на підтримку акції мер Варшави дозволив на міському Палаці культури і науки запалити символ протесту - червону блискавку.

Важливо відзначити, що поляки вже не просто домагаються скасування заборони на аборти. Вони вимагають відставки уряду. Ситуацію спробував згладити президент Польщі Анджей Дуда. Він вніс в парламент компромісний законопроект, який дозволить переривати вагітність у разі, якщо смерть дитини буде неминучою. Дуда розраховує, що ця пропозиція заспокоїть учасників протесту, але поки, судячи з того, що відбувається на вулицях Польщі, поляки від своїх намірів і вимог відступати не збираються.

Як відомо, закони Польщі і раніше забороняли переривати вагітність тільки за бажанням жінки. Але минулого тижня Конституційний суд вирішив, що і медичні показання перестають бути переконливим доказом для аборту. Тепер вагітність в Польщі можна переривати тільки за умови, що вона стала наслідком зґвалтування чи інцесту, або в разі загрози життю жінки. Це рішення обурило багатьох поляків, в знак протесту громадяни вийшли на вулиці. Багатотисячні акції не вщухають досі.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Євросоюзі стурбовані рішенням Конституційного суду Польщі щодо заборони абортів. У Брюсселі попередили польську владу, це воно може стати приводом для нової резолюції Європарламенту.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?