Це вперше за часи незалежності: Кабмін потішив українців чудовою новиною
Категорія
Економіка
Дата публікації

Це вперше за часи незалежності: Кабмін потішив українців чудовою новиною

Це вперше за часи незалежності: Кабмін потішив українців чудовою новиною
Джерело:  online.ua

Державна служба статистики України оприлюднила вражаючі дани, згідно з якими вперше за роки незалежності у грудні на споживчому ринку ціни знизились на 0,2 %. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Міністерство економіки.

Варто зазначити, що раніше у грудні фіксувалося лише зростання цін, зокрема найнижче зростання становило 0,2 % у 2011-2012 рр.

"Нетипове зниження цін у грудні викликано: суттєвою ревальвацією гривні (лише упродовж грудня середньомісячний обмінний курс гривні до долара США укріпився на 3,1 % (є найбільшим значенням у помісячному вимірі упродовж всього 2019 р.), що створювало дефляційний вплив на внутрішні ціни (знизилися ціни на переважно імпортні товари: фрукти, одяг і взуття, побутову техніку, фармацевтичну продукцію, паливо та мастила, автомобілі та ін.)", - сказано в повідомленні.

Окрім того, неважко здогадатися, що також зіграло свою роль зниження ціни на природний газ для потреб населення на 11,2 % (з початку року ціни знизилися на 28,7 %).

"Також насичення окремих сегментів продовольчого ринку (розширення пропозиції м’яса та м’ясопродуктів, цукру, олії та ін.) нівелювало зростання цін на ринку молочних продуктів, що дозволило зламати сезонність продовольчого ринку і залишити ціни незмінними у порівняні з попереднім місяцем (за останні два десятиліття у грудні завжди фіксувалося зростання цін на продукти харчування, найменше зростання було у 2011-2012 рр., коли ціни зросли на 0,1 %)", - пише відомство.

Варто звернути увагу на те, що базовий індекс споживчих цін знизився на 0,3 % (у річному розрахунку уповільнив зростання до 3,9 % порівняно з 4,8 % у листопаді).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що аналітики авторитетного видання Bloomberg повідомили неймовірну новину. За їх словами, в минулому році  курс української гривні до долара підвищився на 19%. Таким чином гривня стала першою в рейтингу валют, які найбільш зросли — цим можна пишатися всім українцям.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?