Цей день настане - Зеленський дав гучну обіцянку українцям
Категорія
Україна
Дата публікації

Цей день настане - Зеленський дав гучну обіцянку українцям

Цей день настане - Зеленський дав гучну обіцянку українцям
Джерело:  online.ua

У понеділок, 18 травня, Україна відзначає День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу. В цей день до українців звернувся український глава Володимир Зеленський, який нагадав про страшний злочин, наслідком якого стали тисячі людських життів і покалічених доль. Президент підкреслив, що в результаті агресії Росії проти України і анексії Криму, багато українців і кримських татар знову були змушені залишити свою рідну землю. Але він впевнений, що Крим повернеться в Україну, а кримські татари і українці зможуть повернутися до рідних домівок. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сторінку президента в соцмережі.

"4-та ранку ... Стук у двері ... 15 хвилин на збори ... З таких слів починаються спогади всіх, хто пережив події 18 травня 1944, коли в будинок кожної кримськотатарської сім'ї постукала біда. 76 років тому почалася примусова депортація корінного народу з Кримського півострова. Сьогодні, в День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, ми згадуємо про страшний злочин, наслідком якого стали тисячі людських життів і покалічених доль. Людей саджали в вагони і відправляли за тисячі кілометрів від рідної землі. Багато кримських татар повернулися з війни з медалями за взяття Берліна. І побачили порожні домівки. Багатьом навіть не сказали, куди відправили їхні родини та де їх шукати", - вшанував пам'ять жертв геноциду кримськотатарського народу Зеленський.

Український лідер підкреслив, що тільки через 40 років кримські татари отримали можливість повернутися додому. Але, як виявилося, їх біди не залишилися позаду - в 2014 році в результаті анексії Криму їм знову довелося покинути свою землю, а ті, хто не захотів і залишився, страждають від репресій російської окупаційної влади, арештів, обшуків та утисків.

"Ми віримо, що обов'язково настане день, коли Крим повернеться в Україну. Кримські татари і українці повернуться до рідних домівок, зберуться за одним столом, щоб разом сказати: Bizim ve siziñ azatlığıñız içün! За вашу і нашу свободу!", - упевнений Зеленський .

Президент додав, що сьогодні, на будівлях Офісу Президента України і Кабінету Міністрів розміщено світлову проекцію в знак солідарності з кримськотатарським народом. Він закликав кожного українця розділити з ним біль від трагедії 18 травня 1944 року і пам'ятати, що можна злочинно забрати у народу його землю, але неможливо відібрати у народу його дух і волю.

Нагадаємо, 18 травня 2020 року минає 76 років від часу депортації радянським режимом кримських татар з їх історичної батьківщини - Криму. 11 травня 1944 року голова СРСР Йосип Сталін підписав постанову про виселення всіх кримських татар з території Криму. Обгрунтування депортації було підготовлено в окремій доповідній записці наркому внутрішніх справ СРСР Лаврентію Берії. Велика частина кримських татар була виселена до Узбекистану. Повертатися до Криму вони змогли тільки після 1990 року. В цей день в Україні і світі відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в СБУ опублікували архівні документи КДБ, які розкривають правду про розстріли за часів Великого терору. Оприлюднені документи підтверджують, що сталінський режим розстріляв 260 тисяч українців.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?