Ціни на газ в Європі продемонстрували шалений ріст
Категорія
Економіка
Дата публікації

Ціни на газ в Європі продемонстрували шалений ріст

Ціни на газ в Європі продемонстрували шалений ріст
Джерело:  online.ua

21 грудня ціни на газ на торгах перетнули позначку у 2000 доларів за тисячу кубів. Що важливо розуміти, цей стрімкий ріст спровокувало не лише похолодання у Європі, а скорочення прокачки газу російським монополістом "Газпромом".

Джерело:  ICE Futures

Ціни на газ в Європі різко виросли - що відомо

Станом на 13:50 за Києвом котирування ф'ючерсів сягнули 2022,85 долара за тисячу кубів, й продовжили свій ріст. Варто зазначити, що торги стартувалт зі зростання цін на січневі контракти на 4,2% до 153,15 євро за МВт-год, тобто 1824,29 долара за тисячу кубометрів.

Фото - ICE FUTURES

Не можна також не звернути увагу на те, що ціни ростуть вже третій тиждень поспіль і тримаються на рівні понад 1380 доларів з 13 грудня.

За словами очільника оператора газотранспортної системи України Сергія Макогона, російський монополісти не бронював наявні вільні транзитні потужності ГТСУ на січень попри нестачу газу на ринку Європи.

Що важливо розуміти, чинним контрактом з "Газпромом" російський монополіст має 109 млн м3 заброньованих потужностей на добу.

Одночасно Газпром зупинив прокачку газу через Ямал-Європа – на 21 та 23 грудня компанія не має заброньованих потужностей у бік згідно сайту оператора Gascade. Газогін працює у реверсному режимі і не постачає ресурс до Європи. Такі дії РФ відбуваються на тлі погіршення погоди у країнах Європи. Похолодання зумовлює вище споживання газу, натомість на ринку залишається нестача блакитного палива, - йдеться в повідомленні.

Як уже згадувалося раніше, ціни на газ у Європі почали стрімко летіти вгору після того, як очільниця німецьких "Зелених" та глава МЗС у новому уряді Німеччини Анналена Бербок повідомила, що наразі немає підстав для запуску скандального газогону "Північний потік-2".

Має свій вплив також й новинне тло, яке стосується ймовірного нового вторгнення РФ в Україну.

Читайте також:

  • У Європі стрімко росте ціна на газ. Чого чекати Україні

  • Акції Газпрому рекордно подорожчали на тлі зростання цін на газ в Європі

  • Криза цін на газ провокує банкрутство компаній у Великій Британії: важливі подробиці читайте в нашому матеріалі

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?