ТСК Ради озвучила висновки про фіаско спецслужб щодо вагнерівців
Категорія
Україна
Дата публікації

ТСК Ради озвучила висновки про фіаско спецслужб щодо вагнерівців

ТСК Ради озвучила висновки про фіаско спецслужб щодо вагнерівців
Джерело:  online.ua

Тимчасова слідча комісія Верховної Ради у п’ятницю, 10 вересня, підбила підсумки щодо роботи над встановленням деталей резонансного інциденту, пов’язаного з затриманням у Білорусі групи найманців так званої ПВК Вагнера.

Джерело: 24 канал

За словами голови ТСК Мар’яни Безуглої, для затримання й вивезення до України групи бойовиків було проведено спеціальний захід, яким займалися фахівці з розвідувальний структур.

Служба безпеки дійсно намагалася виманити найманціві з РФ, оскільки серед них були потенційно особи, які оголошені у розшук через військові злочини в України. Утім, це не була спецоперація.

“Був спеціальний захід, що відбувся у межах рутинної роботи розвідників для того, щоб збирати інформацію про тих, хто бере участь в агресії. СБУ відкрила спеціальний захід, аби спробувати витягнути певну кількість осіб з території Росії”, - уточнила вона.

Безугла додала, щодо інциденту не можна вживати слово спецоперація, оскільки це робота правоохоронних органів, а спецслужба проводила за офіційною термінологією “спеціальний захід”.

Відповідно задуму Головного управління розвідки та СБУ, вагнерівці мали вилетіти з Москви до турецького Стамбулу - їх би затримали згідно з участю в “сирійській операції”. Водночас не існувало жодної кооперації з турецькою владою з цього приводу.

Через останній фактор план було змінено - місцем вильоту мав стати Мінськ.

“Зрозуміло, що були авантюрні рішення, що призвели до такої ситуації. Добре, що не призвело до катастрофи і міжнародної ізоляції”, - звернула увагу голова ТСК.

Вагнерівці та СБУ

За даними джерел телеканалу CNN серед колишніх представників української військової розвідки, операцію було організовано зокрема за підтримки американського фінансування, технічної допомоги й рекомендації ЦРУ в цілому.

Українська розвідка виступила як російська приватна військова компанія, яка наймала на роботу “фахівців” у сфері безпеки за контрактом із зарплатою до 5 тисяч доларів США на місяць. Такі гроші нібито платили за збройний захист нафтових об’єктів у Венесуелі.

В цілому розробка тривала 18 місяців та завершилася провалом, оскільки бойовиків — з причин, які ще повністю залишаються невідомими для широкої публіки — упіймав білоруський режим Олександра Лукашенка та попри обіцянки просто відпустив до РФ.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?