“Туди скидали ще живих немовлят” — СБУ відкрила архів свідчень про Бабин Яр
Категорія
Україна
Дата публікації

“Туди скидали ще живих немовлят” — СБУ відкрила архів свідчень про Бабин Яр

“Туди скидали ще живих немовлят” — СБУ відкрила архів свідчень про Бабин Яр
Джерело:  online.ua

29 вересня 1941 року розпочалися масові розстріли єврейського населення Києва німецько-нацистськими окупантами, що відбувалися в Бабиному Яру в північно-західній частині Києва. СБУ опублікувала спогади очевидців, що в момент розстрілів проживали поблизу Бабиного Яру. За два дні – 29 і 30 вересня німці розстріляли понад 30 тисяч євреїв.

Джерело: архів СБУ

“Я особисто бачила, як до яру скидали немовлят. В яру були не лише розстріляні чи поранені, але і живі діти. Потім німці його закопали, але було помітно, як верхній шар ґрунту ворушився від рухів ще живих людей"

Розстріли євреїв продовжувалися ще декілька днів – зафіксовано у свідченнях киянки Надії Горбачової, яка у період окупації жила поблизу Бабиного Яру.

Жінка додає, що бачила також, як у 15 метрах від Яру нацисти наказували євреям, що пробули, роздягатися й бігти в його напрямку. Очевидно, таким чином вони намагались полегшити собі роботу після страти, щоб не доводилось нести трупи надто далеко. Під час розстрілів юдеїв німці застосовували кулемети та автомати. Це була одна з найбільших масових акцій знищення мирного населення під час Другої світової війни.

«Бабин Яр. Спогади очевидців»

Архів СБУ відкрив для суспільства ці та інші спогади у збірці «Бабин Яр. Спогади очевидців». Наразі в архіві завантажено 58 документів з допитами, які після 1945 року проводило в основному НКВС УРСР.

Ось ще деякі свідчення.

“У період окупації Києва місцем масового розстрілу був яр, відомий серед населення як Бабин Яр, що знаходився біля поселення Сирець. Від нашого дому він на відстані 500-600 метрів.

Оскільки весь час окупації я пробула вдома, то особисто бачила дуже багато випадків розстрілів і спалювання трупів – жертв німецьких окупантів” – розповідає у свідченнях Луценко Марія 1914 року народження.

Свідчення про розстріл євреїв у Києві на початку осені 1941 року (фото - t.me/SBUkr/3082)

Першим масовим заходом окупантів щодо знищення місцевого населення став розстріл євреїв, що проводився з 25 вересня по 10 жовтня 1941 року.

Кінопрограма, присвячена річниці подій у Бабиному Яру

До 80х роковин розстрілів нацистами київського єврейства, в Національному центрі Олександра Довженка відбудеться презентація програми Культурфільм. Цьогоріч вона буде присвячена подіям 1941 року в Бабиному Яру та історії єврейства в Україні загалом.

У програму увійде низка маловідомих широкому загалу фільмів, зйомки яких проходили починаючи з 1910 року. Тематика фільмів стосуватиметься не лише кривавих 40-х років минулого століття, але окреслить загальну історію єврейського народу на українських землях.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?