Туреччина може закрити Босфор та Дарданелли для кораблів РФ
Категорія
Світ
Дата публікації

Туреччина може закрити Босфор та Дарданелли для кораблів РФ

Туреччина може закрити Босфор та Дарданелли для кораблів РФ
Джерело:  online.ua

Глава МЗС Туреччини Мевлют Чевушоглу відповів на офіційний запит України закрити протоку Босфор та Дарданелли для кораблів РФ. Він заявив, що Анкара може це зробити.

Джерело: Haberler

Глава МЗС Туреччини допустив закриття проток Босфор і Дарданелли

Чевушоглу пояснив, що Туреччина беззаперечно виконує Конвенцію Монтре. Ця конвенція дозволяє вживати заходи щодо країн, що беруть участь у війні. Але також у ній чітко прописано, що Росія матиме право використовувати ці протоки, щоб повернути на бази свої військові кораблі.

Туреччина може обмежити прохід військових кораблів через протоки. Однак Конвенція Монтре також передбачає, що кораблі країн, що беруть участь у війні, можуть повертатися на свої бази, і це має бути їм дозволено, - сказав Чевушоглу.

Міністр закордонних справ Туреччини наголосив, що Анкара продовжить підтримку України та не відмовиться від своєї принципової позиції. Він запевнив, що Туреччина робить усе можливе, щоб якнайшвидше припинити російську війну проти України.

Чевушоглу додав, що двері Туреччини завжди відчинені для кримських татар.

Як ми неодноразово заявляли, що не визнаємо незаконної анексії Криму, ми також прийняли наших братів кримських татар, які приїхали до нашої країни під час цього процесу. Ми надаємо громадянство турецької знаті з особливим статусом. До цього статусу ми включили кримських татар. Якщо хтось захоче приїхати, ми надамо усіляку допомогу, - звернувся до кримських татар глава МЗС Туреччини.

Росія зігнала до України бойові кораблі

Росія зігнала до України з усіх флотів практично все, що має готовність та потенціал вторгнення з моря. Зараз у Чорному та Азовському морях розгорнуто 46 бойових кораблів із усіх флотів РФ.

Київ офіційно попросив Анкару обмежити прохід військових кораблів Росії через протоки Босфор та Дарданелли, які дають Росії вихід до Чорного моря із Середземного моря.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?