Турецька ліра продовжує падати на тлі звільнення Ердоганом керівнивництва центрального банку
Категорія
Світ
Дата публікації

Турецька ліра продовжує падати на тлі звільнення Ердоганом керівнивництва центрального банку

Турецька ліра продовжує падати на тлі звільнення Ердоганом керівнивництва центрального банку
Джерело:  online.ua

Турецька ліра в четвер, 14 жовтня, досягла нового рекордного мінімуму по відношенню до долара. Так, за ніч ліра впала на 1%. Зранку в четвер вона торгувалася на рівні 9,14 за 1 долар. З початку 2021 року ліра втратила близько 19% своєї вартості.

Джерело: Telegram.

Падіння відбулося після того, як президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган звільнив високопоставлених чиновників центрального банку, що посилило занепокоєння з приводу втручання турецького лідера в діяльність банку.

Ердоган відправив у відставку заступників керівників Центрального банку Семіха Тюмена і Угура Наміка Кучука, а також Абдуллу Яваса, члена комітету з грошово-кредитної політики банку. Також він призначив Таха Чакмак заступником керуючого, а Юсуфа Туна членом комітету з грошово-кредитної політики.

Ймовірною причиною звільнення називають те, що Кучук виступив проти рішення банку в минулому місяці знизити основну процентну ставку на один процентний пункт, підкоряючись вимозі Ердогана про більш низькі ставки по позиках для стимулювання зростання.

Економісти вважають, що більш високі процентні ставки стримують інфляцію, але президент Туреччини неодноразово заявляв протилежне - що висока процентна ставка викликає зростання цін.

Керівник центрального банку Сахап Кавчіоглу зберіг процентну ставку на рівні 19% з моменту вступу на посаду в березні. Ердоган закликав до зниження ставок в серпні.

Стан економіки Туреччини

Зазначимо, що турецька економіка так і не оговталася повністю після валютної кризи 2018 року, в 2020 році вона постраждала від пандемії COVID-19, що викликала безробіття і зростання інфляції.

Згідно з даними МВФ, зростання ВВП Туреччини за підсумками 2020 року склало + 1.794% (хоча весь регіон - країни, що розвиваються Європи - мінус 1.97%). Прогноз на 2021 рік - + 8.953%, на 2022 - + 3.288%, тоді як по регіону "Країни, що розвиваються Європи" - + 5.991% і + 3.586% відповідно.

Темпи інфляції в країні спостерігаються теж досить значні: 14.599% за підсумками 2020 року, прогнозуються на 2021 і 2022 роки 16.7% і 14.5% відповідно.

Частка ВВП, що припадає на витрати держбюджету - 32,9-34,3% в 2020-2022 роках.

Читайте також:

  • Книга рекордів Гіннеса зафіксувала найвищу в світі жінку.

  • В Туреччині затримали 6 громадян РФ за підозрою в шпигунстві.

  • Ердоган на Генасамблеї ООН наголосив, що Крим належить Україні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?