Ukraїner показав, як живе найбільша громада в’єтнамців в Україні
Категорія
Культура
Дата публікації

Ukraїner показав, як живе найбільша громада в’єтнамців в Україні

Ukraїner показав, як живе найбільша громада в’єтнамців в Україні
Джерело:  Ukraїner

Найбільша в Україні громада в’єтнамців сьогодні мешкає у Харкові, де є буддистський храм (Пагода Чук Лам), навколо якого й гуртуються члени спільноти. Наступне за кількістю в’єтнамського населення місто — Одеса. На третьому місці — Київ. Всього в Україні мешкає понад 4000 в’єтнамців. Про їхнє буденне життя та дозвілля в історії із циклу про національні спільноти розповідає Ukraїner, передає ONLINE.UA.

В’єтнамська діаспора по всьому світові почала активно формуватися з середини ХХ століття, у часи Першої та Другої індокитайських воєн. Радянський Союз на той час вже мав усталені дипломатичні відносини з В’єтнамом. Більшість в’єтнамців, які мешкають сьогодні в Україні, приїхали працювати на заводах та фабриках у 60-90-х роках і врешті лишилися, поступово перевозячи з повоєнного В’єтнаму членів своїх родин.

"Тато розповідає, що його доля все одно приводить в Україну, де б він не був. Тут вони відчувають свободу. У В’єтнамі їм було жити важче морально, а тут — прямо в кайф… Про своїх забувати не треба, де би ти не народився, як би тебе не виховували, яку культуру би ти не прийняв, але своїх забувати не треба. Тому я і своїм дітям розповідав би про свої традиції", — розповідає в’єтнамець То Ань Тунг, або Толя, як його кличуть в Україні.

Толя вже декілька років працює у ресторані азійської кухні в центрі Києва. В дорослому віці він на два роки переїхав до В’єтнаму. Вважає, що кожному в’єтнамцю, який народився в іншій країні, важливо побувати на батьківщині своїх батьків, щоб зрозуміти, який він — народ В’єтнаму. Каже, що йому там не дуже сподобалося.

Діаспора в’єтнамців в Україні невелика й закрита, тому всі один одного знають. Так чи інакше, вони перетинаються на спільних подіях, куди зазвичай приходять чи не всі. Втім покоління в’єтнамців, народжених в еміграції, значно більш асимільоване, аніж покоління їхніх батьків.

Нгуєн Тхай Тхань, або Лєна народилася в Києві. Спершу вона допомагала батькам вести торгівлю, та, здобувши вищу освіту, тепер заробляє самостійно — працює фотографинею і є співзасновницею бренду одягу, який вони створили разом із друзями.

"В школі мене виховували за українськими традиціями, тобто так, як тут інші люди живуть. А вдома вже переключаєшся як в’єтнамка: не маєш цього українського вже… Я відчуваю себе українкою в’єтнамського походження", — підсумовує Лєна.

Нагадаємо, що Ukraїner — волонтерський медіапроєкт, який у дослідницьких експедиціях відкриває справжню, несподівану, цікаву та автентичну Україну. Він розповідає історії національних, етнічних спільнот в нашій країні та описує їхні дивовижні традиційні свята.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше Ukraїner розповідав про Джеффрі Кенні,  який став співзасновником гурту TVORCHI разом з Андрієм Гуцуляком.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?