«У 13 регіонах Росії – епідемія ВІЛ»: шокуюча офіційна статистика
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

«У 13 регіонах Росії – епідемія ВІЛ»: шокуюча офіційна статистика

«У 13 регіонах Росії – епідемія ВІЛ»: шокуюча офіційна статистика
Джерело:  online.ua

Протягом трьох останніх років кількість регіонів РФ, де спостерігається епідемія ВІЛ, зросла більш ніж на 40%. Причому 70% нових хворих в 2018 році – це економічно активні люди у віці 30-50 років. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на РБК.

За даними Росспоживнагляду, у 13 регіонах Росії більше 1% жителів заражені вірусом імунодефіциту людини. Ще у 35 регіонах країни частка населення з ВІЛ становить понад 0,5%.

У російському відомстві відзначили, що зростає кількість невеликих міст з високим рівнем хворих на ВІЛ-інфекцію. Як правило, ці показники перевищують середні по Росії в 2-4 рази. Найбільш загрозлива ситуація склалась у містах Североуральськ, Кіровград, Тольятті, Верхній Уфалей, Новотроїцьк, Ленінськ-Кузнецький, Орськ, Березники та інші – всього близько 30 міст. Яка саме частка населення в цих містах заражена вірусом, не уточнюється.

У 2015 році лише у 9 регіонів РФ частка хворих на ВІЛ перевищувала 1% від загальної чисельності населення. За три роки до цього переліку додалось ще 4 регіони.

«У країні продовжують заражатися, причому заражаються в основному через гетеросексуальні контакти. Населення не використовує презервативи – їхні продажі падають. Причини я бачу в тому, що, з одного боку, їхня вартість висока, а купівельна спроможність населення падає, з іншого боку, люди не розуміють, що ця проблема може торкнутися їх безпосередньо. Ще й влада рапортує, що ВІЛ в країні активно перемагається », – зазначає Керівник федерального центру з профілактики та боротьби зі СНІДом Вадим Покровський.

У 2018 року кількість проживаючих в Росії людей з діагнозом ВІЛ перевищила 1 мільйон.

Найгірша ситуація з розповсюдженням ВІЛ спостерігається у таких регіонах:

  • Іркутська область – заражені 1,8% населення (1814 осіб на 100 тис.).

  • Свердловська область – 1,8% (1804 людини на 100 тис.)

  • Кемеровська область – 1,8% (1796 на 100 тис.).

  • Самарська область – 1,4% (1474 на 100 тис.).

  • Оренбурзька область – 1,4% (1356 на 100 тис.).

Росспоживнагляд відмічає появу тенденції зараження людей, які не відносяться до груп ризику поширення ВІЛ-інфекції, тобто гомосексуалістів, споживачів наркотиків і працівників сфери секс-послуг. 70% нових хворих в 2018 році – це економічно активні люди у віці 30-50 років. Стали частіше заражатися і люди передпенсійного та пенсійного віку.

«Старіння» ВІЛ-інфекції експерти пояснюють тим, що «люди в віці 50 років і старше практикують багато форм ризикованої поведінки, яка має місце серед молодих людей».

Покровський вважає, що старіння ВІЛ – це нормально. У 1990-х і 2000-х роках більшість хворих в Росії були дуже молоді, тому що їхню основу складали малолітні споживачі наркотиків.

За даними Росспоживнагляду, протягом 2018 року померло 36,9 тис. росіян, заражених ВІЛ. Основною причиною смерті серед ВІЛ-інфікованих був туберкульоз.

Нагадаємо, що кілька днів тому очільниця МО З Уляна Супрун розповіла, які бутерброди корисні для здоров'я.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?