У 16 облгазах Фірташа пройшли обшуки через розкрадання державного газу на 3,5 млрд грн
Категорія
Україна
Дата публікації

У 16 облгазах Фірташа пройшли обшуки через розкрадання державного газу на 3,5 млрд грн

У 16 облгазах Фірташа пройшли обшуки через розкрадання державного газу на 3,5 млрд грн
Джерело:  online.ua

У рамках розслідування кримінальної справи про можливе заволодіння державними коштами, БЕБ та СБУ провели обшуки у 16 компаніях групи Регіональної газової компанії у п'ятницю, 17 березня. Проте подробиці обшуків та можливі результати розслідування невідомі на даний момент.

Джерело: СБУ, БЕБ

Правоохоронці проводять обшуки в 14 облгазах Фірташа

Як повідомляється, обшуки проводились в офісах Регіональної газової компанії у різних містах України, включаючи Київ, Львів, Рівне, Вінницю, Харків, Закарпаття, Івано-Франківськ та інші.

За даними РХК, співробітників компанії вивели з робочих місць, вилучили телефони та особисті речі. На даний момент подробиці розслідування невідомі, і слід зазначити, що РГК не є підозрюваною стороною у цій справі.

РГК вважає проведення обшуків, що супроводжувалися кричущими порушеннями прав людини, здійсненням тиску на співробітників підприємств критичної інфраструктури, - додали в пресслужбі.

Представники Регіональної газової компанії не уточнили, за якою конкретно кримінальною справою було проведено обшуки в їхніх офісах.

Проте пізніше Бюро економічної безпеки повідомило, що оперативники СБУ ведуть розслідування за злочинною схемою маніпуляцій на газорозподільних підприємствах. Додаткової інформації про характер цих маніпуляцій та можливі звинувачення поки що немає.

Під час обшуків в 16 регіональних газових підприємствах та офісах Групи компаній "Регіональна Газова Компанія" задокументовано факт протиправного використання тарифних коштів, передбачених на закупівлю газу для покриття виробничо-технічних втрат. Таким чином державі було завдано збитки у сумі понад 3,4 млрд грн, - йдеться в повідомленні.

Що пояснили в СБУ

У прес-службі СБУ заявили, що це призвело до завищення обсягів споживання газу, а відповідно і до завищення сум, що виплачуються державою за його постачання. Передбачається, що компанії, причетні до схеми, отримали незаконний прибуток у розмірі кількох мільйонів гривень за останні роки. Розслідування у цій справі триває.

Це типова схема корупції, коли чиновники та бізнесмени отримують вигоду від обману держави та порушення закону. У даному випадку, здається, що чиновники державної компанії «Регіональна газова компанія» були замішані в цій схемі. Обшуки та розслідування ведуться з метою встановлення всіх учасників та деталей злочинної діяльності.

У подальшому організатори схеми намагались "списати" штучну заборгованість за рахунок бюджетних коштів.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?