У Бабиному Яру відкрили Кристалічну стіну плачу
Категорія
Україна
Дата публікації

У Бабиному Яру відкрили Кристалічну стіну плачу

У Бабиному Яру відкрили Кристалічну стіну плачу
Джерело:  online.ua

На території урочища Бабин Яр під час офіційної церемонії вшанування пам’яті жертв Голокосту представили новий арт-об’єкт всесвітньо відомої художниці-концептуалістки Марини Абрамович. Церемонія відкриття Кристалічної стіни плачу відбулась за участі президентів України, Німеччини та Ізраїлю.

Джерело: пресцентр Меморіального центру Голокосту

Кристалічна стіна плачу є символічним продовженням Західної стіни Єрусалимського храму - Стіни Плачу. Вона складається з антрациту і кристалів гірського кварцу. Відвідувачі взаємодіють з кристалами, розташованими на рівні голови, грудей і живота. Ця взаємодія направлена на відновлення зв'язку приватної пам'яті з колективної через відчуття тіла.

“Я думала, як символічно перенести частину Єрусалимської Стіни Плачу сюди, адже це стіна відчуттів кожного, хто пережив цю трагедію. Це темна сторінка нашого минулого. І разом з тим – світлої надії на майбутнє”, - розповідає про свій арт-об’єкт Марина Абрамович.

Церемонія почалась з виконання симфонії № 13

Симфонія № 13 Дмитра Шостаковича “Бабин Яр”, з якої почалась церемонія до 80-х роковин трагедії, була виконана Державним симфонічним оркестром Німеччини під керівництвом диригента Томаса Зандерлінга. Нагадаємо, музичний твір створено за мотивами поеми Євгена Євтушенка, яку він створив у Києві в 1961 році, згодом її переклали на 72 мови.

До Кристалічної стіні плачу пройшли президент України Володимир Зеленський, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр і президент Ізраїлю Іцхак Герцог. А також перша леді України Олена Зеленська, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, генеральний директор Меморіального центру Голокосту Бабин Яр Макс Яковер і художній керівник Ілля Хржановський.

«В Кнесеті є малюнок митця, який народився в Україні. Там є діти, жінки та люди похилого віку разом із нацистським солдатом, який направляє на них зброю… Я тисячу разів піднімався по сходах і завжди дивився на цю картину, зупинявся. Найстрашніше, що сонце світило і пташки співали і водночас протягом двох діб працювали кулемети нацистів», - зазначив президент Ізраїлю Іцхак Герцог.

У вересні 1941 року нацисти розстріляли понад 30 тисяч людей

29 і 30 вересня 1941 року прихильники Гітлера розстріляли понад 30 тисяч осіб переважно єврейської національності в урочищі Бабин Яр. Згодом історики назвуть ці розстріли однією з найбільш масових акцій по знищенню під час Другої світової війни. Крім євреїв серед жертв тих розстрілів числяться також сінті та рома, пацієнти психіатричних лікарень, військовополонені.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?