У Bellingcat пояснили зрив операції із затримання "вагнерівців"
Категорія
Україна
Дата публікації

У Bellingcat пояснили зрив операції із затримання "вагнерівців"

У Bellingcat пояснили зрив операції із затримання "вагнерівців"
Джерело:  online.ua

Зрив операції із затримання "вагнерівців" міг бути наслідком допущення тактичної і стратегічної помилки, яка виявилася критичною. Наразі не можна стверджувати, що хтось злив інформацію про проведення операції, наразі таке припущення вважається оціночним, а не об’єктивним. Таку заяву зробив Головний розслідувач міжнародної групи Bellingcat Христо Грозєв.

Джерело:  інтерв'ю Грозєва для НВ.

Грозєв також зазначив, що вважає помилковим заперечування існування такої операції з боку українських силових відомств, небажання називати операцію операцією.

“Для мене найважливіше було б показати, наскільки принизливою ця операція була для російських спецслужб, тому що все це пройшло повз них, вони нічого не зрозуміли", - сказав Грозєв.

Він також констатував той факт, що напівзірвану ситуацію з затриманням не перетворили на успішний кейс. Адже можна було опублікувати тисячі хвилин слів зізнань найманців, записи всіх дзвінків, які вдалось зібрати. Все це може бути доказовою базою у багатьох судових справах, які зараз тривають, зокрема в Гаазі і Страсбурзі.

"Злив операції - це оціночний опис. Тут можуть бути легітимні, але помилкові дії. У найбільш невинному варіанті, можливо, адміністрація президента вирішила, що плюсів від цього уповільнення (відтермінування завершального етапу - ред.) більше, ніж мінусів і ризиків. Нам здається це нелогічним і помилковим рішенням, але в той момент, можливо, комусь це здавалося правильним. Тому не можна говорити обов'язково про те, що хтось злив цю операцію, а скоріше - припустився тактичної і стратегічної помилки, але вона критична", - сказав Грозєв.

Розслідувач пояснив, що влада України могла представити операцію як власний успіх навіть без виконання фінальної частини - затримання злочинців. Все-таки у процесі зібрано чимало свідчень, як вищезгадані зізнання найманців, крім того, є багато інформації, що компрометує російські спецслужби і їхню непрофесійну діяльність.

Він також підтвердив, що ніхто з представників української влади так і не поспілкувався з командою розслідувачів Bellingcat.

Справа Вагнерівців

Справа Вагнерівців – організована силовими структурами України, США та Туреччини спецоперація щодо затримання бойовиків приватної компанії Вагнера, у наслідок імовірного витоку деталей операції до спецслужб Росії чи Білорусі із вищого оточення Володимира Зеленського.

Бойовиків Вагнера збирались затримати, здійснивши вимушену посадку рейсу Мінськ – Каракас, Венесуела у Києві. Перевезення у Венесуелу повинно було бути інсценізоване - частина угруповання була для виманювання решти із РФ спеціально працевлаштована там на високооплачувану роботу.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?