У Білорусі оцінили загрозу перевороту і сказали, ким Путін може замінити Лукашенка
Категорія
Світ
Дата публікації

У Білорусі оцінили загрозу перевороту і сказали, ким Путін може замінити Лукашенка

У Білорусі оцінили загрозу перевороту і сказали, ким Путін може замінити Лукашенка
Джерело:  online.ua

Росія може організувати переворот в Білорусі і замінити президента Олександра Лукашенка на білоруського екс-прем'єра Сергія Сидорського, але такий варіант малоймовірний, оскільки зараз це не вигідно Кремлю.
Таку думку в інтерв'ю ONLINE.UA висловив білоруський політолог Алесь Логвинець.
Він розповів про ставлення білоруського суспільства до нарощування військової присутності Росії в Білорусі.
"Білоруське суспільство поділено. З одного боку, є серйозний вплив російських ЗМІ, досить помітна частина білорусів сприймає себе частиною "русского міра", можливо, не повною, але вони дивляться на незалежність Білорусі очима Росії. З іншого боку, навіть в самому режимі є так звані "державники", які говорять про важливість незалежності. Лукашенко нещодавно сказав, що "братня Україна воює за свою незалежність" - це показує стан його мислення. Всім зрозуміло, проти кого Україна воює за незалежність. Тут Лукашенко вірний своїй подвійній грі: він і Москві каже: я ж ваш, і висловлюється компліментарно щодо України і її незалежності. Це нова ситуація. Раніше він не міг собі дозволити такі висловлювання на адресу РФ", - зазначив Логвинець.
За його словами, Лукашенко не готовий вийти з Євразійського союзу і перейти до формату вільної економічної зони з РФ, будувати громадянське суспільство і реформувати державу.
"Росія буде намагатися впливати на Білорусь через створення більшої кількості клієнтів, створювати альтернативу Лукашенку. Думаю, Росія має великий вплив на силові структури Білорусі. У Росії є варіант появи умовного Сидорського (Сергій Сидорський - колишній прем'єр-міністр Білорусі в 2003-2010 роках, - ONLINE.UA), колишнього прем'єра, який скаже: ось, я домовився з РФ про ціну на нафту і газ, тому підтримайте мене, тому що нинішній керівник на це вже не здатний! Думаю, що цим залякують Лукашенка. До кінця важко зрозуміти дії росіян", - розповів політолог.
Читайте також: Ста в відомий можливий сценарій військового вторгнення Росії в Білорусь
За його словами, Кремль може організувати переворот в Білорусі.
"Це в їх силах - зробити переворот. Чи потрібно це їм зараз? Питання складне. У суспільстві є напруженість, а частина білорусів вважає, що Путін - кращий варіант, ніж Лукашенко. Є частина, яка вважає, що незалежність, так чи інакше, треба відстоювати і йти шляхом цивілізованих країн, тому що Росія не зацікавлена ​​в реформуванні, в модернізації Білорусі. Нереформована Білорусь прив'язана до російського ринку і енергоресурсів. Доступ до російського ринку і енергоносії - це важелі, якими Кремль постійно намагається вибити з Мінська політичні поступки. Зрештою поступки ведуть до втрати суверенітету. Недарма Жириновський заявив, а він говорить те, що не завжди зручно говорити Путіну і міністрам, що якщо ви хочете газ і нафту за внутрішніми цінами, то приєднуйте шість регіонів до РФ, тобто до Російської імперії", - сказав він.
Логвинець також прокоментував, наскільки стабільним буде новий режим в Білорусі, якщо прибрати Лукашенка.
"Я думаю, що економічно Білорусі буде складно вижити. Політично це буде викликом, тому що політична система побудована виключно під Лукашенка і навколо нього. Росія спробує насадити свою модель: олігархізація секторів економіки, а це велика залежність від Кремля, стане якісніше пропаганда, яка впливатиме на людей. Зрозуміло, що Кремлю не до модернізації і не до того, щоб влада в РФ і Білорусі була більш відкритою і гуманною до своїх громадян. Лукашенко стримує розрив в доходах. Без нього це ніхто утримувати не буде. Хоча у нас і зараз проблеми в сфері освіти і охорони здоров'я. Тому економічно і політично російський контроль над Білоруссю не вирішить проблему в середньостроковій перспективі", - вважає він.
Читайте також: Лукашенко боїться Росії, але йому "допомагає" війна в Україні - політолог з Білорусі
Політолог зазначив, що в короткостроковій перспективі можна утримати ситуацію, вкинути в Білорусь 5-7 млрд доларів, "але це буде немов ще один укол наркотично залежній людині. Це не призведе до одужання".
"Білорусі необхідні економічні реформи, національний консенсус щодо політичних правил і цивілізована дискусія навколо майбутнього країни. Звичайно, на основі непорушності суверенітету і територіальної цілісності Білорусі", - сказав він.
"Щодо конфлікту з РФ, то, на мій погляд, Путін і Лукашенко зараз змушені домовлятися. Я не думаю, що ситуація дійде до відкритого конфлікту. Поки що все на рівні вербальних уколів", - додав політолог.
Більше читайте на ONLINE.UA: Кремль може влаштувати Лукашенку переворот і залишити в Білорусі свої війська - білоруський політолог.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?