У Боснії пояснили походження ікони, яку Україна закликає повернути
Категорія
Політика
Дата публікації

У Боснії пояснили походження ікони, яку Україна закликає повернути

У Боснії пояснили походження ікони, яку Україна закликає повернути
Джерело:  РБК Україна

В Офісі сербського члена президії Боснії та Герцеговини Мілорада Додіка пояснили, звідки у нього стародавня українська ікона. Представництво політика стверджує, що артефакт був "родинним". Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "РБК-Україна".

За словами речника МЗС Олега Ніколенка, посольство України запевнили, що ікона Святого Миколая "перебувала у володінні сім'ї з Республіки Сербської".

"Проте жодних підтверджуючих документів про законність переміщення ікони на територію Боснії і Герцеговини надано не було. Таким чином, питання про істинні обставини потрапляння артефакту до Боснії і Герцеговини та шляхи його набуття у власність залишається відкритим", - зауважив Ніколенко.

Наразі українська сторона аз залученням правоохоронців та Інтерполу намагається встановили шлях потрапляння реліквії до Боснії.

"Українська сторона також висловила готовність до співпраці з боснійсько-герцеговинськими слідчими органами для з'ясування всіх обставин, пов'язаних з вивезенням ікони з території нашої держави", - додав речник.

Нагадаємо, представник боснійської влади подарував згадану ікону російському міністру Сергію Лаврову. Той її повернув, коли з'ясувалося, що вона знаходилася в Луганську до його окупації.

Також українське МЗС звернуло увагу на наявність на іконі печатки, яка вказує на Одеську крайову комісію з охорони пам’яток матеріальної культури та природи. Відомство працювало з 1926 року.

Як повідомляв ONLINE.UA, історія зі скандальним подарунком боснійців главі МЗС РФ Сергію Лаврову триває — російський міністр після ноти протесту України повернув старовинну ікону з Луганська владі Боснії та Герцеговини, але та не поспішає давати офіційні пояснення у зв’язку з виниклим інцидентом. Однак, вже відомо, що українська ікона, яку Лаврову подарував голова президії БіГ Мілорад Додік, потрапила в Сараєво через Росію і Сербію.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?