У Боснії розкрили умови, за яких повернуть скандальну ікону Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Боснії розкрили умови, за яких повернуть скандальну ікону Україні

У Боснії розкрили умови, за яких повернуть скандальну ікону Україні
Джерело:  online.ua

Боснійський політик Мілорад Додік наголосив, що готовий забезпечити передачу стародавньої ікони в Україну. Керівник президії Боснії і Герцеговини стверджує, що зробить це за однієї умови. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Radio Slobodna Evropa.

За його словами, офіційний Київ має довести, що українська сторона займалася її пошуками раніше. Такої відповіді у Боснії до того не отримали.

"Якщо Україна доведе, що просила про ікону до того дня, коли я мав зустріч з міністром закордонних справ Росії Сергієм Лавровим, я прийму це і ми передамо її їм", - додав Додік.

Він прокоментував ікону під час спічу, присвяченого стану судової системи у країні, який вважається "катастрофічним".

"Прикладом цього є ікона, у зв'язку з якою постійно ведуться розмови, хоча Україна її не шукає. Є заява Агенції з координації діяльності поліцейських органів БіГ, яка відповідає за співпрацю з Інтерполом, що Інтерпол не має інформації про пошук ікони", - стверджує голова президії.

Слід додати, ікона тривалий час зберігалася в Луганську, який 2014 року окупував російський агресор. Звідти невідомим шляхом реліквія потрапила до Боснії, де її подарували російському міністру Сергію Лаврову. Той після скандалу повернув її власнику.

Згідно з оприлюдненими світлинами ікони, на ній знаходиться печатка радянської Одеської крайової комісії з охорони пам’яток матеріальної культури та природи.

Як повідомляв ONLINE.UA, представники видання "Балканський оглядач" та боснійського телеканалу BN TV змогли з’ясувати, що 300-річна позолочена ікона з Луганська, яку нещодавно очільник Президії Боснії і Герцеговини Мілорад Додік подарував члену команди російського президента Володимира Путіна та главі МЗС РФ Сергію Лаврову, оцінюється у 12,5 млн євро.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?