У Боснії відмовилися повертати скандальну ікону Україні попри офіційне звернення
Категорія
Політика
Дата публікації

У Боснії відмовилися повертати скандальну ікону Україні попри офіційне звернення

У Боснії відмовилися повертати скандальну ікону Україні попри офіційне звернення
Джерело:  online.ua

Скандальна ікона українського походження не повернеться на батьківщину, стверджує голова Президії Боснії та Герцеговини Мілорад Додік. Політик останні 25 днів перебував на лікуванні від коронавірусу COVID-19, тож не міг належним чином коментувати інцидент. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на його пресконференцію після виходу з лікарні.

За словами посадовця, він планує повернути справжнім власникам, хоча знову ж не навів жодних доказів у підтвердження своєю позиції.

"Це сімейна ікона. Навіть сьогодні влада в Україні не шукає цю ікону", - вважає Додік.

Він фактично проігнорував офіційний запит українського Міністерства закордонних справ, яке закликало надати фахівцям ікону для вивчення. Таким чином мала б бути встановлена її реальна приналежність.

Журналістам Додік відверто розповів, що позиція української сторони ґрунтується "на основі вашої брехні", адже нібито з медіа Київ був обізнаний про епізод.

Російський міністр Сергій Лавров отримав 300-річну ікону Святого Миколая у подарунок під час візиту до країни. Пізніше він її повернув, коли стало відомо про українське походження.

Згідно з повідомленнями іноземних ЗМІ, сам Додік під час презентування згадав, що ікона з Луганська. Це могло б пояснити, як артефакт "втік" за кордон, адже місто залишається окупованим.

Навіть на оприлюднених світлинах можна побачити печатку, яка вказує на приналежність до Одеської крайової комісії з охорони пам’яток матеріальної культури та природи.

"Я зателефоную людям, які дали мені цю ікону, я поверну їх їм публічно, і нехай вони пояснять інші речі", - резюмував свій виступ боснійський політик.

Як повідомляв ONLINE.UA, в Офісі сербського члена президії Боснії та Герцеговини Мілорада Додіка пояснили, звідки у нього стародавня українська ікона. Представництво політика ще тоді стверджував, що артефакт був "родинним".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?