У Британії пропонують прирівняти аварію на ЗАЕС через дії армії РФ до нападу на НАТО
Категорія
Політика
Дата публікації

У Британії пропонують прирівняти аварію на ЗАЕС через дії армії РФ до нападу на НАТО

У Британії пропонують прирівняти аварію на ЗАЕС через дії армії РФ до нападу на НАТО
Джерело:  online.ua

Депутат парламенту Великої Британії Тобіас Еллвуд запропонував застосувати 5 статтю статуту НАТО про колективну оборону у разі аварії на Запорізькій АЕС через дії кремлівської окупаційної армії.

Джерело: Twitter-сторінка Тобіаса Елвуда

Захід може підготувати військову відповідь РФ у разі аварії на ЗАЕС

Тобіас, який наразі займає посаду глави спецкомітету з оборони у британському парламенті зазначає, що будь-яке навмисне пошкодження із загрозою витоку радіації на окупованій армією РФ Запорізькій АЕС буде порушенням п'ятої статті статуту НАТО.

Зокрема, британського політика підтримав член Палати представників від штату Іллінойс Адам Кінзінгер, також закликавши прирівняти аварію на ЗАЕС до нападу з боку Росії на країни НАТО.

Зі свого боку представники української енергетичної компанії "Енергоатом" зазначають, що наразі ЗАЕС працює із високим ризиком порушення норм радіаційної та пожежної безпеки.

5 серпня внаслідок атаки російських військових на Запорізьку АЕС на одному з енергоблоків спрацював аварійний захист – і один із трьох працюючих енергоблоків тепер відключений. Під час обстрілів рашистів серйозно пошкоджені азотно-киснева станція, об‘єднаний допоміжний корпус.

Залишаються ризики витоку водню та розпилення радіоактивних речовин, високою є і пожежна небезпека.

Через обстріл загарбниками станції пошкоджено три датчики радіаційного моніторингу навколо майданчика сухого сховища відпрацьованого ядерного палива ЗАЕС.

Пошкоджень також зазнав відкритий розподільчий пристрій 750 кВ (ВРП-750).

Український персонал продовжує працювати і докладати всіх зусиль для забезпечення ядерної та радіаційної безпеки, а також ліквідації наслідків пошкоджень.

ЗАЕС досі окупована і контролюється російськими військовими. З огляду на те, що дії загарбників передбачити неможливо, загроза фізичній безпеці станції залишається. Наразі Запорізька АЕС продовжує працювати і виробляти електроенергію для потреб вітчизняної енергосистеми, - повідомляють представники "Енергоатому".

Відомо, що мер окупованого армією РФ Енергодару  Дмитро Орлов повідомив про доставку у місто 25 тис таблеток калію йодиду для захисту у разі аварії на ЗАЕС.

Те, що Запорізька АЕС знаходиться в руках військових терористів, і на ядерному об’єкті регулярно відбуваються збройні провокації, змушує нас вживати додаткових заходів безпеки. Тому в Енергодар з обласного резерву через перерозподіл доставлено 25000 таблеток калію йодиду - препарату, що здатен захистити щитовидну залозу від накопичення радіоізотопів йоду в разі забруднення місцевості внаслідок аварії на атомних реакторах, - зазначив Орлов.

Орлов наголосив, що наразі радіаційний фон на проммайданчику та безпосередньо в місті відповідає нормі та не треба приймати препарат для профілактики.

Тільки за командою, в разі реально підтвердженої небезпеки… Сподіваюся, що команди щодо прийому цього препарату ви ніколи не отримаєте. Але калію йодид повинен бути в аптечці кожної родини, що перебуває в Енергодарі, - підкреслив мер міста.

Він також пояснив, що отримати препарат можна буде з наступного тижня через сімейного лікаря з розрахунку 1 таблетка 0,125 г на людину.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?