У ще однієї країни остаточно увірвався терпець через скандальні звинувачення Лукашенка
Категорія
Політика
Дата публікації

У ще однієї країни остаточно увірвався терпець через скандальні звинувачення Лукашенка

У ще однієї країни остаточно увірвався терпець через скандальні звинувачення Лукашенка
Джерело:  online.ua

10 серпня білоруський лідер Олександр Лукашенко офіційно заявив про те, що до мітингів невдоволених попередніми результатами виборів, на яких він переміг, причетні "ляльководи" з Чехії, Польщі, України та інших країн. Також скандальний політик звернувся до цих "ляльководів" та підкреслив, що він зробить все можливе, аби не допустити "майдану" в Білорусі. Ці резонансні звинувачення не могли залишитися без реакції міжнародної спільноти - 13 серпня офіційно стало відомо, що посла Білорусі викликали в МЗС Чехії після заяви Александра Лукашенка про те, що поствиборчими протестами в країні нібито керували, в тому числі з Чехії. Такими даними поділився очільник МЗС Чехії Томаш Петршичек. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Ceska Televize.

Міністр вимагає у команди Олександра Лукашенка надати докази твердження про те, що Чехія причетна до організації антиурядових протестів, якщо він налаштований серйозно.

"Ці заяви абсолютно недоречні. Чеський уряд не брав участь в організації демонстрацій. Ми вже давно намагаємося підтримати громадянське суспільство, народ Білорусі має право висловлюватися в громадських справах. Свобода слова і зборів повинна бути стандартом в Європі", - заявив очільник чеської дипломатії.

Петршичек звернув увагу на те, що влада Чехії не згодна з тим, що відбувається в Білорусі, але також і з ходом виборчої кампанії, арештом опозиційних кандидатів і недопущенням в'їзду в країну міжнародних спостерігачів.

"Це явне свідчення того, що вибори не були вільними і не відповідали стандартам демократичних виборів", - підкреслив очільник МЗС Чехії.

Що важливо розуміти, 12 серпня офіційно стало відомо, що в столиці Білорусі, Мінську, біля станції метро "Пушкінська" команда чинного президента Олександра Лукашенка наказала розібрати стихійний меморіал. Варто звернути увагу на те, що саме тут під час протестів загинув чоловік (перша офіційна жертва) та сюди напередодні цілий день білоруси зносили квіти. Місцеві медіа наголошують, що наразі не залишалося й натяку на стихійний меморіал, однак люди несуть квіти знову.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що ООН нарешті відреагувала на останні події в Білорусі - Організація уже озвучила головну вимогу Лукашенку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?