У Чилі ініціювали імпічмент президента після публікації Pandora Papers
Категорія
Світ
Дата публікації

У Чилі ініціювали імпічмент президента після публікації Pandora Papers

У Чилі ініціювали імпічмент президента після публікації Pandora Papers
Джерело:  online.ua

Президенту Чилі Себастьяну Піньєрі загрожує імпічмент через публікацію Pandora Papers подробиць угоди про продаж гірничодобувної компанії, під час якої журналісти знайшли порушення. Опозиційні політики в Чилі вже почали процедуру імпічменту.

Джерело: The Guardian.

Повідомляється, що сім'я Піньери продала свою частку в проєкті шахти "Домінга" в 2010 році його близькому другу і діловому партнеру Карлосу Альберто Делано. Розслідування документів Pandora виявило докази, що дозволяють припустити, що частина платежу містила пункт, який вимагає від уряду не посилювати заходи з охорони довкілля в районі шахти на півночі Чилі. Державна прокуратура Чилі заявила, що почне розслідування можливих звинувачень в корупції і податкових порушеннях, пов'язаних з продажем.

Піньєра заперечує звинувачення і каже, що порушень не було.

Хайме Наранхо, лівий депутат нижньої палати і один з ініціаторів процедури імпічменту, заявив, що Піньєра "відкрито порушив конституцію ... серйозно підірвав честь нації".

Правоцентрист Піньєра наближається до кінця бурхливого президентського чотирирічного терміну. Остання пропозиція про імпічмент президенту може бути винесена на голосування Конгресу перед першим туром загальних виборів в Чилі 21 листопада. Якщо його схвалить нижня палата, він переходить до сенату, де він повинен бути схвалений більшістю у дві третини голосів.

Розслідування Pandora Papers 

Pandora Papers — це найбільша колаборація журналістів-розслідувачів за всю історію, яка розкриває темні таємниці 35 нинішніх і колишніх світових лідерів, більш як 330 чиновників у 90 країнах світу.

Понад 600 журналістів із 117 країн світу протягом року досліджували 11,9 мільйонів конфіденційних файлів. До роботи над розслідуванням долучилися й українські журналісти з агенції "Слідство.Інфо".

В розслідуванні Pandora Papers Україна є світовим лідером за кількістю політиків, які використовують офшорні схеми. Таких політиків всього 336, з яких українських - 38. На другому місці серед фігурантів - Росія з 19 фігурантами. У Колумбії, Об'єднаних Арабських Еміратах і Гондурасі - по 11.

Загалом у Pandora Papers більш як півтори тисячі українців, серед яких олігархи, колишні та чинні посадовці, депутати та навіть зірки шоу-бізнесу і спортсмени. Серед них також чинний президент Володимир Зеленський.

Читайте також:

  • Експерт оцінив наслідки розслідування "Офшор 95" для кар'єри Зеленського.

  • Pandora Papers. В документах знайшли дані про "Мотор Січ".

  • В розслідуванні Pandora Papers розповіли про коханку та найкращого друга Путіна.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?