У Дніпрі медики витягнули кулю та уламки кістки з голови бійця
Категорія
Україна
Дата публікації

У Дніпрі медики витягнули кулю та уламки кістки з голови бійця

У Дніпрі медики витягнули кулю та уламки кістки з голови бійця
Джерело:  online.ua

У Дніпрі нейрохірурги успішно провели військовому надскладну операцію — витягнули з голови кулю й уламки потиличної кістки.

Джерело: Міністерство охорони здоров'я

Дніпропетровські медики провели надскладну операцію

Руслан з Харківської області, проживав за 5 км від ворожого кордону. Після початку повномасштабного вторгнення РФ опинився в окупації.

Два тижні хлопець, оминаючи ворога та мінні поля, йшов до своїх. У першому ж військкоматі записався добровольцем до лав ЗСУ.

10 квітня отримав важке поранення в голову. Куля та уламки потиличної кістки глибоко засіли в головний мозок.

Протягом доби його доставили до Дніпропетровської Обласної Клінічної Лікарні ім. І.І. Мечникова.

Заступник медичного директора Олександр Толубаєв розповів, що військовий отримав осколкове черепно-мозкове поранення в зоні бойових дій.

Під час операції, за допомогою нейрохірургічного мікроскопа медики вилучили металеві уламки з речовини головного мозку.

Складність операції в тому, що якщо металеві уламки вражають судини, то може бути масивна кровотеча й людина може загинути. Також, якщо ці фрагменти залишити в речовині головного мозку, можуть бути ускладнення, які потребуватимуть тривалого лікування, — розповів Олександр Толубаєв.

Руслан прийшов до тями, а 26 квітня їде на реабілітаційне лікування.

В Україні вперше вживили протез у кістку

У реабілітаційному центрі “Незламні” повідомили про проведення першої операції із вживлення протеза прямо в кістку. Така операція називається остеоінтеграційним протезуванням та стала першою в історії української медицини.

Першим пацієнтом став ветеран російсько-української війни, капітан ЗСУ, 56-річний Ігор Крупнов.Чоловік втратив обидві ноги внаслідок натрапляння на міни.

Повідомляють, що до важкого поранення Ігор мріяв на своє 60-річчя пробігти напівмарафон, але війна змінила ці плани.

Тепер він ставить за мету здолати дистанцію у 10 км на протезах.

Перевага остеоінтеграції в тому, що пацієнт має чутливість. Чутливість, за допомогою якої він може відчувати землю і може розрізняти поверхні: наприклад, якщо ходять по траві, то відчувають її м’якість або якщо наступають на кабель чи палець дружини, то відчувають це. Тому у цьому випадку вони не можуть сказати, що не відчули, як наступили на ногу дружині, – каже професор, ортопед-травматолог Аль Мудеріс.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?