Вперше в Україні. Львівські медики пересадили дитині шкіру від посмертного донора
Категорія
Україна
Дата публікації

Вперше в Україні. Львівські медики пересадили дитині шкіру від посмертного донора

Вперше в Україні. Львівські медики пересадили дитині шкіру від посмертного донора
Джерело:  online.ua

Львівські медики вперше в Україні пересадили шкіру від посмертного донора однорічній дитині, яка отримала 25% опіків тіла.

Джерело: Перше медичне об’єднання Львова

Перша в Україні операція з пересадки шкіри від посмертного донора

В дитячій лікарні святого Миколая успішно пересадили 1-річному хлопчику шкіру від посмертного донора. Таку операцію провели вперше в Україні.

У хлопчика були опіки 25% шкіри: підборіддя, шиї та грудної клітки. Малюк потягнув чайник за дріт і перелив на себе кип’яток.

В реанімації команда анестезіологів стабілізовувала стан однорічної дитини. Шкіра хлопчика місцями була настільки уражена опіками, що вже не могла відновитися самостійно.

Опікові хірурги вирішують застосувати до лікування Андрійка революційний для України підхід. Пересадити малюкові шкіру від посмертного донора як це десятиліттями роблять в розвинених країнах.

До цього кроку в Першому медоб’єднанні Львова готувалися кілька років. На базі одного із найбільших опікових центрів створили перший в західних регіонах України Банк шкіри. Це стало можливим в тому числі завдяки торішнім змінам до закону про трансплантацію, - розповіли медики.

Хлопчик став першим малюком, чиє лікування вдалося розпочати із застосуванням донорської шкіри.

Вона не здатна прижитися і може перебувати на тілі пацієнта до кількох тижнів. Мета такої пересадки - захистити обпечені ділянки та створити максимально природні, необхідні для якнайшвидшого загоєння ран умови, - зазначили у медзакладі.

Як дитина почувається після операції з пересадки шкіри від посмертного донора

Вже за кілька тижнів після операції хлопчику зробили аутотрансплантацію - закриття рани вже власною шкірою.

Зараз дитина перебуває вже вдома, а до лікарів приходить на перев'язки. Попереду на Андрійка чекає реабілітація.

Найголовніше домашнє завдання для батьків на сьогодні – проводити вправи із Андрійком, аби сповільнити ріст рубців.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?