Вчені виявили зв’язок між стародавнім вірусом і аутизмом у людей
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Вчені виявили зв’язок між стародавнім вірусом і аутизмом у людей

Вчені виявили зв’язок між стародавнім вірусом і аутизмом у людей
Джерело:  online.ua

Дослідження японських учених вказує на те, що древні віруси можуть впливати зміни у геномі людини, що, можливо, призвело до деяких форм аутизму.

Джерело: Neuroscience News

Вплив вірусів на ДНК

Зв'язок аутизму з генетичними факторами тісний, і дослідження показали, що аномалії у структурі ДНК, такі як зміни кількості копій, можуть бути його причиною. Для вивчення патології часто використовують тваринні моделі, особливо миші.

Близько 8% геному людини становлять фрагменти давніх ретровірусів. Зазвичай вони впливають на здоров'я організму, але іноді можуть грати роль у деяких процесах. Попри це, механізми їхнього впливу вивчені недостатньо, і для заповнення прогалин у знаннях на цю тему генетики з Університету Кобе проводять відповідні дослідження.

Віруси могли спричинити аутизм

Генетики з Університету Кобе вивели дві споріднені, але різні лінії мишей, які були названі BTBR/J та BTBR/R. Деякі особини цих лініях мали ідіопатичний аутизм, тобто форму розладу, причина якої невідома.

Після сканування мозку гризунів, вчені виявили структурні відмінності в 33 областях у двох груп тварин. Найбільші відмінності були виявлені в мозолистому тілі – пучку нервових волокон, що сполучає півкулі мозку.

У мишей лінії BTBR/R, які страждають на форму ідіопатичного аутизму, було виявлено більше активних вірусних вставок в ДНК, ніж у їхніх родичів, які не мають аутизму.

Варто зазначити, що аутизм є розладом нервової системи, що досі залишається маловивченим, попри постійне зростання кількості пацієнтів. Причинами зростання захворюваності на аутизм можуть бути зміни в діагностичних умовах, а також краща поінформованість про розлад, поліпшення методів діагностики та ширше поширення інформації про аутизм у суспільстві.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?