У Ердогана остаточно увірвався терпець через Путіна, Макрона і Трампа
Категорія
Політика
Дата публікації

У Ердогана остаточно увірвався терпець через Путіна, Макрона і Трампа

У Ердогана остаточно увірвався терпець через Путіна, Макрона і Трампа
Джерело:  online.ua

У неділю, 18 жовтня, турецький лідер Реджеп Таїп Ердоган зробив останнє попередження співголовам Мінської групи ОБСЄ з врегулювання конфлікту в Нагірному Карабасі - Росії, Франції і США. Він вважає, що лідери цих країн, Володимир Путін, Еммануель Макрон і Дональд Трамп, поставляють Єревану зброю, за допомогою якого вірменська армія веде війну проти Азербайджану на окупованій території. Ердоган нагадав, що Туреччина підтримує і продовжить підтримувати Баку, поки Вірменія буде нападати на цивільні поселення і порушувати режим припинення вогню. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу турецького лідера.

"Мінська група ОБСЄ, що складається з Росії, США і Франції, надає Вірменії всебічну підтримку з озброєнням. Вірменська сторона повторно порушила перемир'я з Азербайджаном. Але що вони говорять на те, що ми підтримуємо наших азербайджанських братів?", - обурений Ердоган.

У команді російського президента Володимира Путіна за традицією відхрестилися від звинувачень Ердогана. Голова комітету Держдуми з міжнародних справ Леонід Слуцький запевнив, що Росія та інші держави - співголови Мінської групи ОБСЄ не підтримують жодну зі сторін конфлікту в Нагорноі Карабасі і виступають за припинення кровопролиття.

Як відомо, Азербайджан і Вірменія на переговорах в Москві домовилися про перемир'я. Режим припинення вогню був оголошений 10 жовтня, але відразу ж після цього офіційні Баку і Єреван почали звинувачувати в порушеннях один одного. Вірменська армія, за даними МЗС Азербайджану, завдає ракетних ударів по найбільших містах Азербайджану, внаслідок чого гинуть мирні люди. У Вірменії заперечують причетність до ракетних атак.

Важливо відзначити, що конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоювалися початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в Ердогана зробили останнє попередження Путіну і Пашіняну. Міністр оборони Туреччини Хулусі Акар попередив, що якщо Єреван не звільнить окуповані землі Азербайджану, то наступним кроком буде азербайджано-турецький рух, спрямований на повернення азербайджанської землі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?