У Ердогана зробили останнє попередження Путіну і Пашиняну
Категорія
Політика
Дата публікації

У Ердогана зробили останнє попередження Путіну і Пашиняну

У Ердогана зробили останнє попередження Путіну і Пашиняну
Джерело:  online.ua

У понеділок, 12 жовтня, відбулися телефонні переговори міністрів оборони Туреччини та Росії Хулусі Акара і Сергія Шойгу з ініціативи турецької сторони. Темою обговорення став військовий конфлікт в Нагірному Карабасі. Акар вимагає, щоб Вірменія, яка напала на цивільні поселення, порушивши режим припинення вогню, припинила свої напади і покинула окуповані землі, що належать Азербайджану. Турецький міністр попередив, що якщо Єреван не виконає цю вимогу, то наступним кроком буде азербайджано-турецький рух, спрямований на повернення азербайджанської землі. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу Міноборони Туреччини.

"Вірменія порушує режим гуманітарного перемир'я. Єреван повинен негайно вивести війська з території Азербайджану. Азербайджан не може чекати 30 років для вирішення ситуації в Нагірному Карабасі. Туреччина підтримує розпочату Азербайджаном операцію по поверненню своєї території і наступним кроком буде азербайджано-турецький рух, спрямований на повернення землі ", - заявив міністр оборони Туреччини в розмові з Шойгу.

Як відомо, Азербайджан і Вірменія на переговорах в Москві домовилися про перемир'я. Режим припинення вогню був оголошений 10 жовтня, але відразу ж після цього офіційні Баку і Єреван почали звинувачувати в порушеннях один одного. Міністерство закордонних справ Азербайджану 11 жовтня повідомило, що вірменська армія завдала ракетного удару по одному з найбільших міст Азербайджану - місту Гянджа. Внаслідок ракетної атаки загинули мирні люди, серед постраждалих є діти. У Вірменії заперечують причетність до ракетному удару. Прессекретар Міноборони Вірменії Шушан Степанян написав в соцмережі, що "згадані претензії абсолютно помилкові і не мають ніякого відношення до реальності".

Важливо відзначити, що конфлікт між Азербайджаном і Вірменією триває кілька десятиліть. Причиною став Нагорний Карабах, який де-юре знаходиться на азербайджанській території, а ось фактично - під контролем вірменського командування. Війна між Вірменією і Азербайджаном тривала до травня 1994 року, але з тих пір конфлікт вважався замороженим. Азербайджанська влада вважають Карабах окупованою територією, а Вірменію - агресором.

27 вересня в Нагірному Карабасі, населення якого становить близько 140 тисяч осіб, поновилися запеклі бої між Вірменією і Азербайджаном. Сторони конфлікту ввели військовий стан, оголосили про мобілізацію і повідомляють про поранених і жертв серед мирного населення, а також про сотні загиблих військовослужбовців. Військові експерти оцінюють ситуацію в Нагірному Карабаху як вкрай небезпечну. Вони побоювалися початку нової повномасштабної війни, до якої можуть приєднатися Туреччина, яка стоїть на стороні Азербайджану, і Росія, де підтримують Вірменію.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що президент Азербайджану Ільхам Алієв підтвердив, що в Азербайджані присутні турецькі винищувачі F-16, але вони, за словами Алієва, не брали участі в бойових діях проти Вірменії. При цьому влада Туреччини заявляють про готовність підтримувати Азербайджан як за столом переговорів, так і на полі бою.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?