У Фінляндії створюють вакцину проти коронавіруса для тварин
Категорія
Світ
Дата публікації

У Фінляндії створюють вакцину проти коронавіруса для тварин

У Фінляндії створюють вакцину проти коронавіруса для тварин
Джерело:  online.ua

Коронавірус, який охопив весь світ, небезпечний не тільки для людей, а й для тварин. Тому вчені вважають вкрай важливим зупинити поширення COVID-19 не тільки серед населення планети, а й серед тварин, починаючи від сільського господарства і закінчуючи хутряним звірівництвом. На даний момент група вчених університету Хельсінкі спільно з Об'єднанням хутрового звірівництва Фінляндії розробляють вакцину від коронавіруса для тварин. Розробники стверджують, що вакцина забезпечить захист тварин і усуне серйозні побоювання фінських звероводів з приводу майбутнього галузі, оскільки через масовий спалау коронавіруса на норкових фермах в Данії довелося знищити понад 15 млн хутрових звірів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на фінську державну телерадіокомпанію Yle.

На даний момент вакцина проти коронавіруса для тварин проходить етап тестувань, який займе декілька місяців. Але вчені переконані, що зможуть захистити тварин, в тому числі норок і єнотів, вже найближчим часом.

Нагадаємо, спалахи коронавіруса серед норок були виявлені в 10 країнах світу. У більшості випадків, як заражені тварини, так і здорові норки, які з ними контактували, були знищені. Найбільше заражених норок було виявлено в Данії і Швеції. На норкових фермах Фінляндії коронавірусних спалахів не фіксували. За словами директора з досліджень Асоціації звероводов Юссі Пеура це стало можливим завдяки роботі звероводів, які захищали не тільки себе, але і тварин на фермах. Він також зазначив, що Фінляндія знаходиться в кращому становищі для боротьби з вірусом серед тварин, ніж багато інших країн, оскільки деякі з вирощуваних хутрових звірів - це лисиці, у яких вірус не виявлений.

Як відомо, влада Данії в листопаді минулого року оголосила, що знищить норок на всіх звірофермах країни після того, як у тварин виявили мутацію SARS-CoV-2, що викликає Коронавірусние інфекцію. Цей штам вірусу знижує здатність організму виробляти антитіла до коронавірус, тому данська влада занепокоїлися тим, що через заражені норок ефективність майбутніх вакцин від коронавируса опиниться під загрозою.

Через тиждень виявилося, що в уряду Данії немає юридичних прав для того, щоб вимагати від заводчиків вбити всіх норок - як хворих, так і здорових. Масовий забій тварин за законодавством можливий тільки в двох випадках: якщо на якійсь конкретній фермі виявлено інфекція або сама ферма знаходиться в зоні епідемічної небезпеки. Скільки саме норок вже вбили в Данії - невідомо. Багато фермерів повідомляють, що після рішення влади самі умертвили тисячі незаражених особин.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що нові штами коронавіруса зафіксовані вже в 50 країнах. Вони ібльш заразні раніше відомих.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?