У Фінляндії відреагували на заяву Ердогана про вислання 10 послів
Категорія
Світ
Дата публікації

У Фінляндії відреагували на заяву Ердогана про вислання 10 послів

У Фінляндії відреагували на заяву Ердогана про вислання 10 послів
Джерело:  online.ua

Прем’єр-міністр Фінляндії Санна Марін назвала "гідною жалю ситуацією" рішення президента Туреччини Реджепа Таїпа Ердогана оголосити 10 іноземних послів, в тому числі фінського посла, персонами нон грата. Про це Марін сказала в коментарі громадській телекомпанії YLE.

Джерело: AP.

Зазначимо, що оголошення дипломата персоною нон грата означає, що йому заборонено залишатися в країні перебування. Напередодні, 19 жовтня, дипломатів викликали в МЗС Туреччини.

"Це дуже прикра ситуація. Ми визнали важливим, щоб рішення Європейського суду з прав людини поважалися і виконувалися, і тому закликали звільнити цього правозахисника", - розповіла Марін.

У неділю Марін сказала, що Фінляндія веде діалог з турецькими офіційними особами і очікує додаткової інформації від Анкари, перш ніж "робити які-небудь висновки".

Причина рішення Ердогана

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що ініціює оголошення персонами нон грата 10 послів, які оприлюднили заяви на захист активіста Османа Кавали, якого судять за нібито причетність до спроби держперевороту у 2016 році.

Напередодні посли з США, Німеччини, Франції, Нідерландів, Канади, Данії, Швеції, Фінляндії, Норвегії та Нової Зеландії виступили із заявою, в якій вимагають негайно звільнити правозахисника Османа Кавалу, адже з початку судового процесу минуло чотири роки, на його користь є рішення ЄСПЛ, а заведення на нього нових справ після попереднього виправдання ставить під сумнів повагу до демократії, верховенства права і прозорість судочинства у Туреччині.

Нагадаємо, Османа Кавалу звинувачують у причетності до невдалої спроби держперевороту, відповідальність за який турецька влада покладає на рух Фейтуллаха Гюлена.

У Туреччині рух ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена вважається терористичною організацією. Спочатку він був союзником Ердогана і допоміг релігійній консервативній Партії справедливості і розвитку (ПСР) турецького президента прийти до влади.

Після невдалої спроби військового перевороту у 2016 році Ердоган поклав відповідальність за нього на рух Гюлена та почав масштабні переслідування його прихильників або тих, кого вважали такими.

Європейський суд з прав людини в 2019 році закликав звільнити Кавалу, заявивши, що його взяття під варту не було підтверджено доказами правопорушення.

Читайте також:

  • США вимагають від Ердогана пояснень з приводу рішення вислати десять послів.

  • Турецька ліра продовжує падати на тлі звільнення Ердоганом керівнивництва центрального банку.

  • В МЗС прокоментували затримання в Туреччині українця за шпигунство.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?