У Фінляндії запускають на повну потужність найбільший в Європі ядерний реактор
Категорія
Світ
Дата публікації

У Фінляндії запускають на повну потужність найбільший в Європі ядерний реактор

У Фінляндії запускають на повну потужність найбільший в Європі ядерний реактор
Джерело:  online.ua

У неділю найбільший у Європі фінський ядерний реактор Олкілуото 3 (OL3), будівництво якого затягувалося на довгі роки, розпочне свою регулярну роботу.

Джерело: Yle

У Фінляндії запускають найбільший в Європі ядерний реактор

Після тривалого очікування третій енергоблок АЕС "Олкілуото" увійде в регулярну експлуатацію і почне виробляти електроенергію вже сьогодні вночі, за добу раніше, ніж було заплановано. Спочатку запуск у комерційну експлуатацію "Олкілуото-3" було заплановано на 17 квітня.

На даний момент третій реактор працює практично на повній потужності 1600 мегават, що перевищує його оцінну потужність 1590 мегават. Запуск АЕС "Олкілуото-3" неодноразово відкладався через різні технічні проблеми, але тепер нарешті вдалося досягти цієї важливої віхи.

Інвестиційне рішення про будівництво третьої атомної електростанції в Олкілуото було ухвалено 2003 року. Тоді передбачалося, що станція буде готова до комерційної експлуатації в 2009 році.

Німеччина у суботу відключає останні атомні станції

Німеччина завершує шістдесятирічну програму з використання атомної енергії та відключить три останні атомні електростанції - Isar II, Emsland та Neckarwestheim II. Ця програма породила один із найсильніших рухів протесту в Європі, проте вона отримала короткочасну перерву через війну в Україні.

Відключення реакторів станцій Isar II, Emsland та Neckarwestheim II відбудеться опівночі у суботу в рамках реалізації плану Берліна щодо повного переходу на відновлювані джерела енергії до 2035 року.


Після багаторічних коливань Німеччина пообіцяла остаточно відмовитися від ядерної енергетики після того, як 2011 року в Японії сталася катастрофа на АЕС Фукусіма.

Але остаточну відмову від атомної енергетики було відкладено з літа минулого року до цього року після того, як вторгнення Москви в Україну змусило Німеччину припинити імпорт російського викопного палива.

Ціни злетіли, і по всьому світу виникли побоювання нестачі енергії – але тепер Німеччина знову впевнена в постачанні газу і розширенні використання поновлюваних джерел енергії.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?