У Франції розкритикували новий план Зеленського по Донбасу
Категорія
Політика
Дата публікації

У Франції розкритикували новий план Зеленського по Донбасу

У Франції розкритикували новий план Зеленського по Донбасу
Джерело:  online.ua

Обстановка в зоні ООС загострилася, переговорний процес зайшов у глухий кут, Росія продовжує домагатися, щоб команда українського лідера Володимира Зеленського сіла за стіл переговорів з ватажками так званих "ЛНР" і "ДНР - таким чином охарактеризував ситуацію на Донбасі посол Франції в Україні Етьєн де Понсен . Але дипломат вважає ризикованим відмовлятися від Мінських угод і змінювати формат переговорів з Кремлем, оскільки це може спричинити за собою скасування європейських санкцій з Росії. Він вважає, що плану Б, про який неодноразово говорила команда Зеленського, поки немає, і тому офіційний Київ повинен дотримуватися плану А, який полягає в нормандському форматі і Мінських угодах. Про це Понсен заявив під час публічної дискусії "Мінські угоди: виконати не можна розірвати?", передає ONLINE.UA з посиланням на Укрінформ.

"Це правда, ситуація складна. Росія весь час намагається робити вигляд, що вона не є стороною конфлікту, і намагається змусити Україну спілкуватися з сепаратистами. Ми намагаємося змусити Росію взяти на себе якісь зобов'язання. Я знаю, що в Україні відбувалися дебати по Мінським угодам. Але ми прагматики, ми не впевнені, що, змінюючи формат переговорів, ви вирішите ситуацію. Все залежить від політичної волі Росії - захочуть вони брати на себе якусь відповідальність ", - пояснив позицію Парижа Понсен, визнавши, що проросійські бойовики порушують перемир'я, через що продовжують гинути українські військові.

Французький дипломат уточнив, що багато разів чув про план Б по Донбасу, але не знає в чому він полягає. Проте він вважає, що українській владі потрібно двічі подумати, перш ніж відмовлятися від Мінських угод, так як до них прив'язані всі санкції проти Росії.

"Поки плану Б немає, ви повинні дотримуватися плану А, а це нормандський формат і Мінські угоди. І ще ми повинні завжди пам'ятати, що Мінські угоди прив'язані до продовження санкцій проти Росії. Якщо не буде" Мінська", не буде санкцій за невиконання "Мінська". Тому ми повинні двічі подумати, перш ніж заходити на цю територію", - додав французький дипломат.

Що стосується планів України залучити до переговорів по Донбасу США, то Понсен нагадав про те, що в минулому відбувався "обмін думками" між учасниками "нормандського формату" і спеціальним представником Держдепу США по Україні. Але зараз, як відомо, такого представника США немає.

"Зараз такого спецпредставника від США немає, але як тільки він з'явиться, ми в Парижі і Берліні будемо раді розглянути такі додаткові шляхи врегулювання. Але наше завдання все ж знайти рішення ситуації, яка є чисто політичною з усіх боків. Вирішення цієї політичної ситуації залежить в першу чергу від Москви, від Росії ", - констатував посол Франції.

Важливо відзначити, що поки сторони переговорного процесу по Донбасу шукають виходи з ситуації, що загострилася, глава Кремля Володимир Путін чітко дає зрозуміти всьому світу, що не збирається йти ні на які поступки і уходити з української території. Напередодні він заявив, що Росія ніколи не кине Донбас, незважаючи ні на що. Хоча при цьому президент РФ натякнув, що ніякого приєднання ОРДЛО до Росії не буде, як би на цьому не наполягали ватажки так званих "ЛНР" і "ДНР", російські політики та пропагандисти.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Зеленського заявили, що Путін вже прийняв рішення по Донбасу і за цим рішенням піде неминуче загострення в зоні ООС.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?