У Гаазі відкривається центр з розслідування воєнних злочинів армії РФ в Україні
Категорія
Світ
Дата публікації

У Гаазі відкривається центр з розслідування воєнних злочинів армії РФ в Україні

У Гаазі відкривається центр з розслідування воєнних злочинів армії РФ в Україні
Джерело:  online.ua

У Гаазі 3 червня має почати роботу Міжнародний офіс з розслідування воєнних злочинів армії РФ в Україні. 

Джерело:  The Guardian

Що відомо про Міжнародний центр з розслідування воєнних злочинів армії РФ 

За інформацією видання, це перший крок на шляху до притягнення військово-політичного керівництва РФ до відповідальності за розв'язану злочинну війну проти України.

Зокрема, до центру увійдуть  прокурори з Києва, ЄС, США та Міжнародного кримінального суду.

Представники Центру розпочнуть розслідування та зберуть докази воєнних злочинів армії РФ в Україні для проведення спецтрибуналу і притягнення винних до відповідальності.

Високопосадовці проведуть прес-конференцію в ICPA у штаб-квартирі судового агентства ЄС Євроюст.

Серед них генеральний прокурор України Андрій Костін, прокурор МКС Карім Хан, помічник генерального прокурора США Кеннет Політе та комісар ЄС з питань юстиції Дідьє Рейндерс.

Що відомо про групу зі створення спецтрибуналу для РФ  

За словами заступника керівника Офісу президента Ігоря Жовкви, до групи, яка працює над створенням спеціального трибуналу для Росії, вже входять 36 країн. Її учасниками стають не лише звичні союзники України.

До так званої керівної групи зі створення трибуналу наразі входять 36 країн. І ця кількість буквально щодня зростає. Там представники не лише європейського, євроатлантичного простору, наші традиційні партнери та друзі, хто нам допомагає… До цієї групи вже увійшли, наприклад, дві латиноамериканські країни - це Гватемала та Коста-Ріка, - зазначив Жовква.

За його словами, зараз Україна розраховує на єдність усіх членів групи щодо формату роботи такого трибуналу. При цьому точаться дискусії, які є “непростим процесом”. Жовква нагадав, що очікується й розгляд відповідної резолюції у Генасамблеї ООН.

Для того, щоб трибунал ухвалив перші вироки або сформував певні списки, його потрібно утворити. І ту модель, яку обирає Україна для себе, вона як поштовх до цього розглядає голосування за резолюцію Генасамблеї ООН. Тому паралельно і в цій групі, і з нашими партнерами у всьому світі ми працюємо над текстом цієї резолюції, - пояснює Жовква.

Читайте також: 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?