У Кабміні попередили про річні ціни на газ вже з весни
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Кабміні попередили про річні ціни на газ вже з весни

У Кабміні попередили про річні ціни на газ вже з весни
Джерело:  online.ua

В українському уряді передбачають, що вже незабаром можна буде ввести систему річної фіксованої ціни на газ для населення. Кабінет міністрів у вівторок, 2 березня, провів обговорення такого річного продукту для побутових абонентів. Учасниками нараді з приводу тарифів на паливо стали прем'єр-міністр Денис Шмигаль, керівник Національної комісії державного регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг Валерій Тарасюк і голова правління НАК “Нафтогаз Україна “Андрій Коболєв. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на урядовий портал.

“Під час наради сторони обговорили можливі шляхи для запуску річного продукту вже в другому кварталі. Очільник уряду також дав доручення голові НКРЕКП провести нараду з представниками теплокомуненерго для обговорення механізмів запуску річного продукту для ТКЕ”, - говориться у заяві уряду за підсумками обговорення.

За словами Шмигаля, населення не повинно стежити за змінами газових цін щомісяця. Розвинені держави для цього вже ввели так званий річний продукт — це фіксована на цілий рік ціна палива, яка захищає споживачів від потенційних коливань.

Також голова уряду згадав про відкриття торік ринку газу в Україні, який функціонує у більшості країн світу.

“Відкриття ринку газу в Україні стало важливим і потрібним кроком, що за рахунок конкуренції має демонополізувати галузь та дати можливість людям обирати найкращого і найвигіднішого для себе постачальника. Наступним кроком має стати річний продукт на газ, аби люди укладали контракти за фіксованою ціною на цілий рік та могли прогнозувати свої витрати”, - резюмував він.

Нагадаємо, на початку лютого було затверджено Меморандум про взаєморозуміння щодо врегулювання проблемних питань у сфері централізованого постачання теплової енергії та постачання гарячої води. Документ передбачає відтермінування виробникам тепла до 30 вересня платежу на різницю між ринковою та граничною газовою ціною.

Вже 1 травня “Нафтогазу” та Асоціації міст України належить визначити, яким коштом відбуватиметься компенсація різниці в цінах.

Як повідомляв ONLINE.UA, керівництво НАК “Нафтогазу” пояснило умови, за яких повинні утворюватися тарифи на “блакитне паливо” в Україні. Перш за все для цього необхідна нормально функціонуюча біржа, на якій формуватимуться ціни безпосередньо на газ, від яких вже утворюються тарифи — таким самим чином виглядає ціноутворення на бензин в Україні. Тим часом Антимонопольний комітет має вставати на захист інтересів споживача проти зловживань з боку монополістів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?