У Кабміні розкрили справжні масштаби тіньового ринку землі
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Кабміні розкрили справжні масштаби тіньового ринку землі

У Кабміні розкрили справжні масштаби тіньового ринку землі
Джерело:  online.ua

Ринок землі в Україні потребує у повномасштабному виведенню з тіні, наголосили в оновленому Міністерстві аграрної політики та продовольства. Новий голова відомства Роман Лещенко наголосив, що земельна реформа повинна продовжуватися. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на виступ посадовця у Верховній Раді після призначення 17 грудня.

За його словами, аграрна політика перш за все потребує наразі наведення ладу в земельних правовідносинах.

"Нарешті потрібно відповісти на ключове питання для України: де поділися 5 млн га земель, які були на балансі держави, про які говорили в.о. міністра у 2018, 2019 та 2020 роках, які стверджували, що Україна має одні з найбільших запасів земель у державній власності. За пів року знаходження на позиції голови Держгеокадастру я ніколи не бачив більшої протидії, ніж у цей період роботи. Очевидно, коли 10 тис. людей займаються кожен день функцією розпорядження землями, очевидно, коли 1,3 млрд грн ми тратимо лише на те, щоб утримувати такий штат посадових осіб, очевидно, коли ми не маємо інвентаризації та загальної аналітики по землях, які є в Україні, у цьому є велике питання. Тому ми, не довго думаючи і не зволікаючи, виконали історичне рішення на виконання указу президента від 15 жовтня 2020 року і передали більш як 1300 об’єднаним територіальним громадам землі. Ми повернули землі народу", - наголосив міністр.

Лещенко звернув увагу на оптимізацію Держгеокадастру до 60%, що дозволить бюджету зекономити 0,5 мільярда гривень у січні 2021 року. Водночас він згадав, треба проводити активну детінізацію.

"Я вважаю, що аналітика, яку ми провели в системі Держгеокадастру в Україні, показує, що мільйони гектарів української землі перебувають у тіні. На ній вирощується сільськогосподарська продукція і не сплачуються жодні податки. Всі прекрасно знають, що в Чорнобильській зоні займаються сільськогосподарським виробництвом. Всі прекрасно знають, що є тіньовий обробіток земель, так званих відомчих: Міноборони, військові полігони, про які я публічно неодноразово заявляв. Питання ряду інших відомчих земель. Однозначно потрібно оподатковувати кожен гектар української землі. На моє переконання, цифра у 14 млрд є заниженою. Ми бачимо потенціал детінізації для нашої держави тільки за 21 рік при комплексних заходах оподаткування та детінізації, боротьби зі скрутками — не менше 1 млрд доларів прямих надходжень до держбюджету. В частині, що стосується оподаткування землі, в частині, що стосується відшкодування ПДВ через схемні податкові кредити і компанії-одноденки, а також за рахунок детінізації через аграрний реєстр, де кожен буде легалізований і сплачувати податки", - пояснив голова Мінагрополітики.

Як повідомляв ONLINE.UA, у Національному банку визначили, як працюватимуть фінансові заклади в період новорічних та різдвяних свят. Певні обмеження ввели безпосередньо з 31 грудня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?