У Кабміні зробили шокуючий прогноз курсу долара на 2020 рік
Категорія
Економіка
Дата публікації

У Кабміні зробили шокуючий прогноз курсу долара на 2020 рік

У Кабміні зробили шокуючий прогноз курсу долара на 2020 рік
Джерело:  online.ua

Курс долара в Україні в 2020 році найімовірніше ще більше знизиться. Але на скільки зміцниться гривня по відношенню до американської валюти передбачити поки неможливо. Все залежить від розвитку економіки та ситуації на світових ринках. Такий прогноз зробив міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов в Facebook, передає ONLINE.UA.

Говорячи про курс долара в 2020 році, Мілованов звернув увагу на вплив курсу на споживачів і експортерів та зазначив, що його зниження і зростання відбивається по-різному відбивається на них.

"Коли курс долара падає, страждають експортери і бюджет. А виграють споживачі. Експортери отримують менше гривень за продану продукцію, а їх витрати в гривні залишаються такими ж. Бюджет страждає, тому що ПДВ та інші податки на імпорт зменшуються в гривневому еквіваленті. Споживачі виграють тому, що зростання цін (інфляція) сповільнюється. Особливо на імпортні товари. І навпаки, коли курс долара зростає, страждають споживачі, а експортери і бюджет виграють", - пояснив міністр.

При цьому він назвав цю ситуацію нормальною, підкресливши, що вплинути на схему фіксацій курсу не можна.

"Курс - це відносна ціна української економіки до світової. Коли ця ціна змінюється через зміни в світі або в Україні, то повинен змінюватися і курс. Національний банк може вплинути на таку зміну тимчасово, трохи притримати курс або згладити коливання. Але жоден центробанк, навіть в розвинених країнах, не має достатньо сили чинити опір серйозним змінам курсу. Україна намагалася тримати фіксований курс і це призвело до швидкої девальвації, наприклад в 1998, 2008 або 2014 роках", - додав глава Мінекономіки.

Слід зазначити, що експерти і фінансові аналітики також озвучують думку, що ситуація з курсом валют стабілізується відразу після новорічних і різдвяних свят, і ближче до середині січня гривня знову почне зміцнюватися, а курс долара відповідно знижуватися. При цьому в проєкті бюджету на 2020 рік розрахунки здійснені з використанням прогнозу курсу на рівні 27,5 гривень за долар на кінець року.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що аналітики авторитетного видання Bloomberg повідомили неймовірну новину. За їх словами, в минулому році курс української гривні до долара підвищився на 19%. Таким чином гривня стала першою в рейтингу валют, які найбільш зросли - цим можна пишатися всім українцям.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?