У Киргизстані протести призвели до скасування результатів виборів
Категорія
Світ
Дата публікації

У Киргизстані протести призвели до скасування результатів виборів

У Киргизстані протести призвели до скасування результатів виборів
Джерело:  online.ua

Тисячі жителів Киргизстану вийшли на вуличні протестні акції проти результатів парламентських виборів напередодні, 4 жовтня. Вже у вівторок, 6 жовтня, Центральна виборча комісія республіки виступила з несподіваним рішенням про невизнання підсумків дійсними. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на одну з представниць відомства Гульнару Джурабаєву у Facebook.

Згідно з ухваленим вердиктом, у майбутньому повинне пройти нове голосування.

"ЦВК дванадцятьма голосами ухвалила рішення про визнання недійсними підсумки голосування", - заявила Джурабаєва.

Нагадаємо, президент країни Сооронбай Жеенбеков виступив вранці 6 жовтня із заявою про спробу захоплення влади. Водночас він допустив, що парламентські вибори необхідно провести заново — за умови, що ЦВК не визнає їх результатів.

Масовий протестний мітинг у центрі Бішкека супроводжувався сутичками між активістами й правоохоронними органами. Десятки людей отримали травми й потребували допомоги лікарів.

Вже у понеділок, 5 жовтня, протестувальники зуміли прорватися до будівлі парламенту, неподалік від неї невідомі підпалили кілька автомобілів.

Слід зауважити, за попередніми результатами, станом на обробку 95% документів, у парламент Киргизстану проходили партії "Бірімдік", "Мекенім Киргизстан", "Киргизстан" та "Бутун Киргизстан". Представники Організації безпеки й співпраці у Європі виступили із припущенням про ймовірний підкуп виборців.

Як повідомляв ONLINE.UA, 4 жовтня у Мінську пройшов черговий масштабний протест проти режиму Олександра Лукашенка, який незаконно оголосив себе президентом Білорусі на таємній інавгурації — Марш за звільнення політв’язнів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?