У Київ приїхали представники місії МАГАТЕ
Категорія
Україна
Дата публікації

У Київ приїхали представники місії МАГАТЕ

У Київ приїхали представники місії МАГАТЕ
Джерело:  online.ua

Місія МАГАТЕ з оцінки ситуації на Запорізький АЕС, яка перебуває під контролем кремлівської окупаційної армії та постійно зазнає обстрілів, вже прибула до Києва.

Джерело:  CNN

В Україну приїхали представники місії МАГАТЕ

Зазначається, що у складі місії 14 фахівців на чолі з головою МАГАТЕ.

Ситуація на ЗАЕС значно загострилась через те, що кремлівська окупаційна армія з початку серпня постійно обстрілює територію станції.

Росія відкинула заклики про демілітаризацію атомної станції, під приводом, що має "захищати її" від провокацій, та звинувачує в обстрілах Україну.

Організація Об’єднаних Націй заявила про готовність сприяти візиту інспекторів МАГАТЕ до Запоріжжя з Києва, але Росія наполягала, що місія має прямувати не через Київ.

Керівник Запорізької ОВА Олександр Старух висловив надію, що із прибуттям місії МАГАТЕ на ЗАЕС станція повернеться під контроль НАЕК "Енергоатом" та інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії.

Старух наголосив, що наразі радіаційний фон на ЗАЕС відповідає нормі, але через провокаційні обстріли та інші дії з боку кремлівської окупаційної армії зберігається високий ризик аварії.

Чим швидше територія ЗАЕС буде демілітаризована, тим швидше стабілізується безпекова ситуація. Є надія, що ЗАЕС повернеться під контроль "Енергоатома" та МАГАТЕ, а окупанти виведуть озброєні підрозділи з території атомної станції, будуть дотримуватися міжнародних норм ведення війни, - зазначив Старух.

За його словами, військові кремлівської армії досі перебувають на території ЗАЕС.

Місцеві мешканці вже по звуку можуть відрізнити, коли чутно "вихід" снаряда і буквально за кілька секунд "прихід". Це свідчить про те, що ворог обстрілює станцію та місто з невеликої відстані.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?