У Криму припиняють забір води з Сімферопольського водосховища через аміак
Категорія
Україна
Дата публікації

У Криму припиняють забір води з Сімферопольського водосховища через аміак

У Криму припиняють забір води з Сімферопольського водосховища через аміак
Джерело:  online.ua

Жителів окупованого Криму окупанти вже давно перевели на жорстку економію води - її подають в будинки тільки по кілька годин на добу, але ситуація з водопостачанням тільки погіршується через те, що рівень води в водосховищах критично низький, що вже призвело до підвищення концентраціі аміаку. Проблемна ситуація, зокрема, спостерігається в Сімферопольському водосховищі - одному з трьох основних накопичувачів води, що постачають столицю окупованого півострова. Через кілька тижнів з нього припинять забір води через підвищення рівня аміаку. При цьому місцеві жителі вже скаржаться на те, що воду мало того, що дають по годинах, так ще і користуватися нею неможливо через неприємний запах. Окупанти ж запевняють, що смердюча вода придатна для пиття, незважаючи на те, що зараз в воді є 1,75 міліграма аміаку. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на пресслужбу  так званого "Міністерства житлово-комунального господарства Криму".

"Фахівці з лабораторій продовжують шукати шляхи вирішення зазначеної проблеми і способи її мінімізації. Через 2-3 тижні підприємство перестане відбирати воду з Сімферопольського водосховища, а в найближчі дні планується підключення нового водогону, який з'єднає Сімферополь з насосною станцією "Веселе". Це дозволить воду із західного напрямку перекинути на Київський район міста, тоді потреба в Сімферопольському водосховищі відпаде ", - відповіли на скарги кримчан окупанти.

У підприємстві "Вода Криму" пояснили, що неприємний "аптечний" запах у води виникає через те, що вихідні води при критично низьких горизонтах у водосховищах стали надходити на очисні споруди з підвищеним вмістом аміаку. Але там запевнили, що вода перед подачею жителям хлорується, в цій реакції аміак вступає в хімічну реакцію з гіпохлоридом натрію, а значить, вода безпечна для людей.

"Зараз вміст аміаку в воді - 1,75 мг на кубічний дециметр при нормі до 2 мг аміаку на кубічний дециметр. Нинішні показники знаходяться в межах норми, вода залишається придатною до використання. Проводяться регулярні аналізи, вода відповідає нормам згідно з СанПіН", - йдеться в повідомленні.

Як відомо, в окупованому Криму обміліли Аянське, Партизанське та Сімферопольське водосховища, в Сімферополі та його передмістях питна вода подається по годинах вранці і ввечері. Обмеження введені і в інших містах півострова, зокрема, в Євпаторії почали знижувати тиск води ночами, а з 26 листопада відключили гарячу воду. У Севастополі введено режим підвищеної готовності, запасів залишилося менше ніж на три місяці.

Додамо, за прогнозом експерта Національної академії аграрних наук Михайла Яцюка, в наступному році водосховища окупованого Криму не отримають додаткової підпитки за рахунок опадів, як на це сподіваються окупанти. Окупанти припускають, що завдяки опадам і притоку дощової води в водоспади Криму, можливе збільшення обсягів прісної води у водосховищах, що забезпечують кримчан. Але експерт попереджає, що ситуація з зневодненням півострова, яка спостерігалася протягом поточного року, буде позначатися на забезпеченні водою і в наступні роки. За його словами, навіть у випадку, якщо зима і весна 2021 року буде багатою на опади, наповнити водосховища в окупованому Криму це не допоможе.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в окупованому Криму повністю пересохло Аянське водосховище.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?