У Криму жителі півострова піддаються серйозній небезпеці - МЗС Естонії
Категорія
Світ
Дата публікації

У Криму жителі півострова піддаються серйозній небезпеці - МЗС Естонії

У Криму жителі півострова піддаються серйозній небезпеці - МЗС Естонії
Джерело:  online.ua

Естонія дала свою оцінку діям Росії щодо окупації Кримського півострова, приурочивши заяву МЗС до п'ятої річниці "референдуму" в Криму. Півострів для Естоніі, зазначено в заяві, завжди буде невід'ємною частиною Української держави, передає ONLINE.UA.

Глава МЗС Естонії Свен Міксер підкреслив, що дії в Криму п'ять років тому були фарсом з боку Россійської Федерації, а подальша, 18 березня 2014 року, анексія півострова є незаконною.

"Ми рішуче засуджуємо цей акт, який ігнорував як українську Конституцію, так і волю народу, і представляє серйозну загрозу для європейської безпеки і міжнародного верховенства права", - сказав міністр.

Росія, за словами Міксера, скористувалась Кримом як "плацдармом для російських збройних сил, які прагнуть контролювати весь Чорноморський регіон і тим самим закріпити російський вплив у ширшому регіоні".

Крім того, глава зовнішньополітичного відомства Естонії акцентував, що Москва радикально порушила міжнародні права, де фігурує не тільки окупація Криму, але і примусове залучення місцевих жителів в армію; примусове прийняття російського громадянства; захоплення майна; обмеження свободи слова і релігії.
У заяві йде мова про погіршення гуманітарної ситуації в Криму. Міксер зазначив, що кримські татари зазнали тиску, який цьому народу вже довелося переживати в радянські часи.

"За п'ять років окупації гуманітарна ситуація в Криму погіршилася: кожна людина, яка не підтримує російську анексію, знаходиться в небезпеці. Особливу тиск поширюється на кримських татар, яких переслідувала і депортувала Москва вже в радянські часи", - наголошується в заяві.

Свен Міксер також засудив захоплення українських моряків і суден в Керченській протоці в листопаді 2018 року

"Це було очевидним порушенням міжнародного права, українського суверенітету і територіальної цілісності, викликане безпосередньо окупацією Криму. Ескалація напруженості в регіоні Азовського моря створює явну загрозу безпеці у всій Європі", - підкреслив глава МЗС Естонії.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що одним з постійних союзників України в протистоянні російської окупації півострова Крим є США. Вашингтон  протягом п’яти років офіційно підтримує територіальну цілісність України і державний суверенітет.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?