У листопаді пройде яскравий зоряний дощ — коли і де видовищне явище можуть побачити українці
Категорія
Технології
Дата публікації

У листопаді пройде яскравий зоряний дощ — коли і де видовищне явище можуть побачити українці

У листопаді пройде яскравий зоряний дощ — коли і де видовищне явище можуть побачити українці
Джерело:  online.ua

Кілька днів тому розпочався найбільш видовищний осінній метеорний потік - Леоніди, який скоро досягне свого піку і порадує українців яскравим небесним шоу. Це станеться вже в ніч з 16 на 17 листопада. Саме в цей період, за прогнозом астрономів, настане пік зоряного дощу Леонід, який в 2020 році буде набагато інтенсивніше в порівнянні з минулим роком. У нічному небі українці зможуть побачити до 20 падаючих зірок на годину. Причому побачити їх зможе кожен бажаючий неозброєним оком і без спеціального обладнання. Де і коли можна побачити зоряний дощ Леонід, повідомляє ONLINE.UA.

"Умови спостереження Леонід в 2020 році сприятливі. Пік зорепаду Леоніди можна спостерігати в ніч з 16 на 17 листопада 2020 року, після півночі і до світанку. В ніч піку очікується до 15-20 метеорів на годину", - прогнозують астрономи.

Зорепад Леоніди 2020 - де і коли дивитися українцям

Зоряний дощ в ніч з 16 на 17 листопада можна буде спостерігати практично на всьому небосхилі. Щоб краще розглянути зорепад Леоніди, рекомендується виїхати за місто, подалі від електричного освітлення. Для спостереження за падаючими зірками підійдуть парки, ліси, береги річок. Перед тим, як очі стануть розрізняти яскраві спалахи на небі, їм необхідно звикнути до темряви не менше 20-30 хвилин. Але не забудьте тепліше одягнутися, так як в нічний час в найближчі дні очікуються заморозки, а астрономічне видовище може затримати вас на вулиці на не одну годину.

Важливо відзначити, що інтенсивність метеорного потоку Леоніди з року в рік змінюється і кожні 33 року він посилюється. Наприклад, в 1966 році протягом години спостерігалося до 10 тисяч метеорів, а це близько 30 падаючих зірок на секунду. Останній такий шторм земляни спостерігали в 2002 році. У найближче десятиліття вчені прогнозують нові піки активності зорепаду.

Нагадаємо, осінній зорепад Леоніди почався ще 6 листопада. "Нашестя" цих метеоритів на нашу планету пов'язано з кометою Темпеля-Туттля, яка щороку пролітає повз Землю. Сотні метеоритів, які рухаються разом з нею, зачіпають земну атмосферу, за рахунок чого і створюється унікальне видовище. Метеорний потік характерний дуже швидкими і яскравими метеорами, багато з яких схожі на кульові блискавки. Вони влітають в атмосферу Землі в середньому зі швидкістю 70 км/с і створюють в нічному небі яскраве шоу.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ніч з 31 жовтня на 1 листопада українці побачили рідкісне небесне явище - Блакитний Місяць, який зійшлаов на Хелловін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?