У мережі з'явилися архівні кадри з ліквідаторами на ЧАЕС: опубліковано відео
Категорія
Україна
Дата публікації

У мережі з'явилися архівні кадри з ліквідаторами на ЧАЕС: опубліковано відео

У мережі з'явилися архівні кадри з ліквідаторами на ЧАЕС: опубліковано відео

У мережі опублікували архівні кадри роботи ліквідаторів аварії на Атомній електростанції в Чорнобилі.
Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Військове ТБ.
Як відомо, Чорнобильська катастрофа була викликана вибухом і подальшим руйнуванням четвертого енергоблоку ЧАЕС в ніч на 26 квітня 1986 року. Руйнування мало вибуховий характер, реактор був повністю зруйнований і в довкілля було викинуто велику кількість радіоактивних речовин. Відбувся радіоактивний викид потужністю в 300 Хіросім.


Майже одразу до місця аварії прибули пожежники. Першими до ЧАЕС приїхала бригада під командуванням лейтенанта Володимира Правика, який помер 9 травня від гострої променевої хвороби, отриманої в першу чергу в результаті потрапляння радіоактивних речовин у дихальні шляхи, тому що пожежники тоді працювали без ізолюючих протигазів. Їх не попередили про небезпеку радіоактивного диму і уламків, вони не знали, що ця аварія була чимось більшим, ніж звичайна пожежа.
Пріоритетним завданням було гасіння вогню на даху станції і території навколо будівлі, яка містила енергоблок №4, щоб захистити енергоблок №3 і тримати його основні охолоджувальні системи в робочому стані. Вогонь гасили до 5:00 ранку. Всередині четвертого блоку його вдалося загасити лише до 10 травня 1986.
Після аварії утворилася радіоактивна хмара, яка накрила не тільки сучасну Україну, Білорусь і Росію, які були поблизу ЧАЕС, але і Східну Фракію, сучасні Македонію, Сербію, Хорватію, Словенію, Болгарію, Румунію, Литву, Естонію, Латвію, Польщу, Чехію, Угорщину, а також Грецію, Фінляндію, Данію, Норвегію, Швецію, Австрію, Нідерланди, Бельгію, Швейцарію, Німеччину, Італію, Ірландію, Францію, Великобританію і острів Мен.
Раніше повідомлялося, що президент Петро Порошенко в день 30-ї річниці аварії на Чорнобильській атомній електростанції вшанував пам'ять ліквідаторів та жертв катастрофи.
Також повідомлялося, що  до 30-х роковин трагедії українські режисери зняли кілька фільмів, щоб показати, чим є місто Прип'ять сьогодні.


Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?