У Меркель підтвердили відмову США від санкцій проти Північного потоку-2
Категорія
Політика
Дата публікації

У Меркель підтвердили відмову США від санкцій проти Північного потоку-2

У Меркель підтвердили відмову США від санкцій проти Північного потоку-2
Джерело:  online.ua

Глава МЗС Німеччини Гайко Маас підтвердив плани США відмовитися від санкцій проти Північного потоку-2, і зокрема, проти глави компанії Nord Stream 2 AG Маттіаса Варніга. За його словами це рішення прийняв американської глава Джо Байден.

Джерело: Reuters

Маас заявив, що рішення Байдена відмовитися від санкцій проти компанії Nord Stream 2 AG - оператора Північного потоку - 2 - є чітким сигналом про те, що США вважають Німеччину важливим партнером, на якого можна розраховувати в майбутньому.

"Ми вважаємо це конструктивним кроком, який ми далі будемо обговорювати з нашими партнерами в Вашингтоні. Цей проєкт не повинен далі обтяжувати наше видатне співробітництво з США. Однак, Північний потік - 2 - це не єдине питання, по якому у ФРН з США є фундаментальні розбіжності в думках ", - заявив Маас під час прес-конференції в Берліні.

Що кажуть в Білому домі про санкції проти Північного потоку-2

У Білому домі поки відмовляються коментувати плани адміністрації Байдена з приводу санкцій проти ПП-2. Заступниця прессекретаря Білого дому Карін Жан-П'єр зазначила, що обговорювати це питання потрібно з Держдепом, але підкреслила, що Байден як і раніше вважає російський газопровід поганий угодою.

"Адміністрація Байдена ясно сигналізувала про те, що трубопровід "Північний потік - 2" є поганою угодою. Йдеться про російський геополітичний проєкт, який загрожує енергетичній безпеці Європи, України, а також союзникам і партнерам східного флангу НАТО", - підкреслила заступниця спікера Білого дому.

Реакція Кремля на відмову США від санкцій

У Кремлі позитивно сприйняли інформацію про те, що Байден доручив не вводити санкції відносно компанії Nord Stream 2 і її генерального діректора Матіаса Варніга, який є другом президента Росії Володимира Путіна і колишнім офіцером східно-німецької розвідки.

"Мова йде поки про знеособлені публікації, тому це навряд чи все ж можна сприймати як сигнал. Хоча сам факт появи саме таких публікацій досить позитивний", - прокоментував ситуацію спікер Кремля Дмитро Пєсков.

Головне про будівництво Північного потоку 2

  • Газопровід Північний потік — 2, по якому Путін планує щорічно постачати 55 млрд кубометрів газу з Росії до Німеччини, побудували вже майже повністю.

  • Представники Nord Stream 2 AG стверджують, що вже прокладено 95% газопровідної магістралі, залишилося прокласти тільки 93 км труб в датських водах і 28 км труб — в німецьких.

  • Багато європейських компаній відмовилися брати участь в проєкті через санкції США, заблокувати ПП-2 не вдалося й екологам.

  • США поки призупинили санкційний тиск на Північний потік-2. Україна сподівається на допомогу Вашингтона — Київ підготував для США список компаній, які будують газопровід, і розраховує, що стосовно них будуть введені санкції.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?