У Мінкульті уточнили ініціативу щодо змін у порядку святкування дат в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

У Мінкульті уточнили ініціативу щодо змін у порядку святкування дат в Україні

У Мінкульті уточнили ініціативу щодо змін у порядку святкування дат в Україні
Джерело:  online.ua

У Міністерстві культури та інформаційної політики виступили із уточнювальною заявою щодо ініціативи стосовно свят, про яку було оголошено напередодні у вівторок, 21 вересня.

Джерело: Мінкульт у Facebook

За оприлюдненими даними, відомство не запропонувало скасувати свята 8 березня та 1 травня. Йдеться виключно про ідею з поширення практики, коли не вводиться додатковий вихідний день, якщо певні свята припадають на суботу чи неділю.

“Спираючись на загальноєвропейську традицію, МКІП пропонує скасувати норму про додатковий вихідний, якщо окремі свята припадають на суботу або неділю”, - додали у міністерстві.

Перш за все ініціатива стосується Дня праці 1 травня та Міжнародного жіночого дня 8 березня. Перенесення вихідного дня на додатковий можуть залишити у декількох випадках:

  • на Новий рік;

  • на Різдво Христове (обидва дні 25 грудня та 7 січня);

  • на Великдень;

  • на День Святої Трійці.

Ініціатива щодо свят

Напередодні у Мінкульті проінформували, що законопроєкт “Про свята, пам'ятні дати і скорботні дні” було розроблено в Інституті національної пам’яті. Незабаром цей документ винесуть на громадське обговорення.

Передбачається, що відповідний законопроєкт визначить повний перелік свят в Україні, пам’ятних днів, скорботних днів, які мають загальнодержавне значення. Також він врегулює порядок встановлення таких дат та особливості їх відзначення для відновлення й забезпечення національної пам’яті українців, забезпечення права громадян на волю совісті.

Перш за все законопроєкт визначатиме поняття державного свята, дня трауру, міжнародного дня, пам’ятної дати, професійного свята, скорботного дня, традиційного свята.

В цілому проєкт визначає 12 державних свят, 20 традиційних свят, 13 міжнародних днів, 7 скорботних днів. Також у ньому підтвердженно перенесення днів для кількох згаданих у новій заяві Мінкульту свят.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?