У Мінкульті уточнили майбутнє суперечливого Гостиного двору в Києві
Категорія
Україна
Дата публікації

У Мінкульті уточнили майбутнє суперечливого Гостиного двору в Києві

У Мінкульті уточнили майбутнє суперечливого Гостиного двору в Києві
Джерело:  online.ua

У Міністерстві культури України виступили з новою заявою стосовно Гостиного двору в історичному центрі Києва - незабаром його територію вже буде прибрано для подальшого відновлення будівлі.

Джерело: міністр Олександр Ткаченко в Telegram

За його словами, на фасад історичної пам’ятки початку XIX сторіччя вже натягнули захисну сітку.

“Продовжуємо вживати заходів для відновлення Гостинного двору. Наразі на фасад пам’ятки культури національного значення вже натягнута захисна сітка, а сам об’єкт охороняє нацполіція, а не приватна компанія тих, хто свого часу претендував на цю будівлю. Також розпочинається прибирання території, яка була занедбана всі ці роки”, - уточнив посадовець.

Він звернув увагу на проведення найближчим часом технічного обстеження та експертизи. За підсумками останньої спеціалісти почнуть протиаварійні роботи й реставрацію.

Наразі МКІП завершило розрахунки та підготувало пакет необхідних документів для надання коштів балансоутримувачу об'єкта – заповіднику “Софія Київська”. Його незабаром винесуть на засідання Кабінету міністрів та бюджетного комітету Верховної Ради.

“Ми вже розмовляли з кураторами, які опікуються культурною спадщиною. Вони вважають, що найкращим застосуванням для Гостинного двору буде багатофункціональний мистецький центр, де, зокрема, знайдуться місця і для реалізації задумок наших майстрів народних художніх промислів. Будемо повідомляти про новини”, - наголосив міністр.

Статус Гостиного двору в Києві

Фонд державного майна наразі передав об’єкт до сфери діяльності Мінкульту. У травні 2021 року на рівні уряду було змінено категорію пам’яток “Комплекс споруд Контрактової площі” та “Гостиний двір” на категорію національного значення з наданням охоронних номерів.

Вже ледь не десятиріччя гостиний двір у Києві є предметом суперечок. Станом на вересень 2021 року він знаходиться у занедбаному стані попри очевидну історичну й архітектурну цінність.

Читайте також:

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?